En kringle som ser ut som en julestjerne passer perfekt nå når dagene blir kortere og kveldene mørkere.
Denne skjønnheten av en kringle har jeg fylt med den digge komboen sjokolade (Nutella) og bringebærsyltetøy. Deigen er en herlig hvetebakst med vanilje som vil fylle huset med den deiligste bakelukt. Jeg tror nesten det er en av de beste grunnene til å bake, nettopp det at det dufter så forlokkende.
Kringle av bolledeig
Første gang jeg så denne julestjernen tenkte jeg at en slik må jeg bare bake! Og at tante Berits bolledeig vil funke perfekt. Her i huset elsker vi nemlig boller og kringler og hvetebakst.
Jeg var litt skeptisk til om jeg kom til å få til denne kringlen, for den ser komplisert ut, men heldigvis var det slett ikke vanskelig.
Du lager 3 tynne pizzabunner av bolledeigen, smører en med syltetøy, en med Nutella og stabler dem oppå hverandre. Del så opp stablepizzaen som en blekksprut med 16 armer. Snurr to og to armer fra hverandre og fest dem godt sammen. Og voila! Et stykk kringle er klar for ovnen!
Pass på!
Du kan selvfølgelig ha mer Nutella i den, bare bringebær eller fylle med andre ting du liker.
Det viktigste tipset er at du fester de to armene som skal sitte fast sammen skikkelig godt – slik at de ikke sklir fra hverandre under videre heving og steking. På den måten får du en vakker kringle eller julestjerne.
Vil du se flere som har laget kringler eller brytebrød med flettemetoden? Sjekk Pinterest for en overflod av bakeinspirasjon.
Er du klar for litt baking?
Her kommer oppskriften!
- 50 g gjær
- 3 dl helmelk
- 125 g smør
- 1 dl sukker
- 1/2 ts hjortesalt eller 1 ts bakepulver (jeg liker best å bruke bakepulver, men i originaloppskriften er det hjortesalt)
- 1 egg
- 600 g hvetemel
- 1 ts vaniljepulver eller frøene fra 1 vaniljestang
- Nutella
- Bringebærsyltetøy, så tørt og lite rennende som mulig
- Egg til pensling om du vil ha blank bakst – eller du kan bruke melk til en litt mattere finish.
- Smelt smøret i melken og løs opp gjæren i blandingen. Pass på at blandingen ikke er for varm.
- Ha resten av ingrediensene i blandingen og elt godt.
- Hev deigen til dobbelt størrelse.
- Sett ovnen på 200 grader.
- Del deigen i 3 like store emner. Kjevl ut første emnet til en rundt disk, som en pizza. Størrelsen er drøye 22 cm i diameter – eller så stor du får den på et stekebrett i ovnen. Husk å legge bakepapir på stekebrettet før du legger på deigemnet.
- Smør godt med Nutella på første pizzaen.
- Kjevl nytt emne og legg denne deigsirkelen over den som allerede ligger på stekebrettet. Så smører du bringebærsyltetøy på toppen.
- Til slutt kjevler du ut siste emnet og legger over bringebærfyllet.
- Nå skal pizzaen deles som en blekksprut med 16 armer. Vær forsiktig så du ikke kutter helt inn i midten. Jeg satte et glass midt i kringlepizzaen slik at jeg var sikker på at jeg ikke kuttet for langt inn.
- Start med å kutte klokka 12, 15, 18 og 21. Så deler du hver av de fire emnene i fire.
- Ta to deigarmer og vri dem fra hverandre to ganger før du fester dem godt sammen i tuppen.
- Gjenta prosessen rundt hele blekkspruten – og resultatet er en vakker kringle.
- La heve under et klede rundt 45 minutter.
- Pensle med egg eller melk før du setter kringlen inn i stekeovnen.
- Stek i ca 15-20 minutter – litt avhengig av ovnen din, så det kan hende du må legge til tid. Legg gjerne bakepapir eller folie på toppen av kransen – så den ikke blir alt for mørk. (Min ble litt i mørkeste laget) Følg med!
- Avkjøl på rist.
Fantastisk! Denne må vi lage!!
Enkel som bare det og kjempegod! 🙂