OBS – Nedre Foss Gård ble rammet av brann 30.12.2015 – og vi venter fortsatt på at det skal gjenåpnes. Mer info når vi vet mer!
Det er sommerens varmeste dag og Smaken av Oslo ankommer Nedre Foss Gård småsvette og sultne. Vi går inn gjennom porten og en oase av en uteservering åpenbarer seg. Oransje bord og stoler er satt opp i den stensatte bakgården og et solseil gir de mange gjestene tiltrengt skygge denne dagen.
– Vi har jo bestilt bord, men jeg er litt bekymret for at det kan være inne, sier Tjodunn og beordrer Per til å okkupere et nyledig bord i deilig skygge, mens hun sjekker forholdene inne – sånn for å være på den sikre siden.
Inne er det ingen gjester bare et luftig og lekkert lokale. Nice! Neste gang er vi inne, men ikke i dag, mumler Tjodunn og iler tilbake til den skyggesvale bakgården. Det er ikke noe problem å bytte til utebord, sier den hyggelige servitøren og kommer umiddelbart med menyer og iskaldt vann. Ahhh….
Vi var litt usikre på hvor gården lå, men etter litt fomling med mobiler fant vi den – på andre siden av elva for Mathallen. Det er gjort et betydelig oppussingsarbeid og resultatet er lekkert. Tapetene inne er verdt en studie i seg selv.
Selveste restaurantkongen som står bak blant annet Ylajali, Arakataka, Trattoria Popolare og Olympen, Nevzat Arikan, kommer forbi og slår av en prat. Han forteller at det er plass til rundt 100 personer inne i bakgården og det rigges nå i stand en utenforservering med plass til 200 personer. Inne er det både restaurant og pub med blant annet egetbrygget øl. De åpnet dørene på Nedre Foss den 12. mai. Omtalene til nå har vært litt både og – så vi er spente.
Det tar for lang tid før vi kommer videre etter isvannet. Vi blir sittende og vente og vente – og vi er ikke alene. Det ventes uforholdsmessig mye i bakgården denne sommerdagen. Det er ganske irriterende og vi ser gjester som velger å forlate restauranten. Vi har ingenting som haster denne dagen og klarer etterhvert å flagge ned en servitør og får plassert den enkle bestillingen – brunch x 2 og champagne! Det er nemlig bursdag i dag! Valget falt på en Blanc de Blanc Ruinart til 950 kroner (polpris 489,90). Brunch er en blanding av frokost og lunsj. Ordet stammer fra engelsk og er en sammentrekning av ordene breakfast (frokost) og lunsj.
– Brunchen er en god deal, mener Per. – For 249 kroner får du kaffe og friskpresset juice pluss et stort antall retter – det må da være bra?
– Enig. Lurer på hvorfor det er så få gode brunchdealer i Oslo, sier Tjodunn. – Danskene for eksempel er jo utrolig gode på brunch. Du får brunch på alt fra små cafeer til berømte hotellrestauranter – husker du Luxusbrunchen på Nimb?
De to spisekameratene henfaller til champagnenipping og stille tilbakeblikk.
Så kommer maten:
Rugbrød, fint brød og pisket smør. Spekeskinke, varmrøkt laks med pochert egg og pepperrotkrem, pastrami, krabberillette med toast, rekesalat med lodderogn og rødløk, lagret ost med appelsin- og aprikoskompott, småkaker, sjokolade og jordbær.
– Unnskyld – hva slags skinke er det? spør Per.
– Spekeskinke, svarer den blide servitøren.
– Eh, ja. Det ser jeg – men hva slags?
– Nja, det må jeg sjekke med kjøkkenet, sier han og forsvinner.
Vi kaster oss over lekreriene. Laksen med egg og urter er kjempegod, selv om egget er en anelse mye posjert, blir retten dagens favoritt for Tjodunn. Per holder en knapp på pastramien som er røkt i smokeren i bakgården.
– Skinken er fra Italia! Servitøren er tilbake.
– Hvor i Italia?
– Nei, det vet jeg ikke.
Jaja. Det er i alle fall mye mat og god mat. Vi føler vi får god valuta for pengene. For 498 kroner for to personer har vi fått en kjempebrunch. At vi har valgt å toppe opplevelsen med en champagne angrer vi heller ikke på. Stemningen i bakgården er god og tiden flyr.
Før vi forlater Nedre Foss tar vi en liten kikk oppe i annen etasje og ølavdelingen. Også her er det meget gjennomført – og like maskulint oppe som det er feminint nede. Mens det nede er blomstertapet med småfugler er det i andre etasje enkel og lekker eik og kobber-innredning. Industridesignerne Anderssen & Voll har stått for designet i begge etasjer.
Vi tipper ølstua blir et populært vannhull når høsten og mørkere dager siger på. Her er det i dag 28 øl på tap. Prisen for en halvliter Nedre Foss Pale Ale er 72, brygget i Schouskjelleren.
Allerede nå gleder vi oss til til å besøke Nedre Foss Gård igjen både ute, inne, oppe og nede!
Pris: 2 x brunch og 1 flaske champagne: 1448 kroner.
Passer for:
Barnefamilier: Ja. Skinke, ost og kake, juice og brød – bør fungere bra for alle unger.
Enestående spisegjester: Ja, brunch med en god avis i bakgården må være toppers.
Romantikk: Absolutt – på den litt stilige måten. Her kan man godt ta på seg spasersko og stråhatt og føle seg litt Downton Abbey-ish.
Med vennene: Ja – her kan du ta med både gutte- og jentevenner.
Ut med jobben: Ja – i ølstua eller på den ytterste uteserveringen med langbord vil det være topp med en etterjobbentur.
Hjem til Nedre Foss Gård HER!
Legg igjen en kommentar