Da jeg var liten hadde vi av og til pærer på boks til dessert når vi var på besøk hos mormor og morfar. Pærene med saus ble helt opp i fin krystallbolle og satt på middagsbordet. Var det ekstra fint hadde vi krem eller is til. At det var så lett å lage egne pærer – og så utrolig mye bedre – er det ikke så lenge siden jeg fant ut, men man kan altså lage de deiligste smakskombinasjoner til pærene dine. Og det er superenkelt!
De siste månedene har jeg drukket masse te. Det går litt i bølger, men nå har jeg drukket te av alle slags og favorittene har vært flere. En klassiker er chai, en godt krydret te – og denne gangen hadde jeg lyst til å teste ut en oppskrift der noen litt faste pærer får seg et varmt chai-bad. Pærer har en mild, delikat smak – så de er lette å smakssette. Jeg var litt bekymret for at chai’en skulle helt overta, men det viste seg å fungere bra.
Å posjere pærer og koke inn sausen til den blir tykk er ingen komplisert affære, men det ser stilig ut – og smaker fortreffelig. Disse pærene har det himmelsk om du serverer dem og sausen med en syrlig, gresk yoghurt. Jeg synes personlig at søt krem eller is til pærene kan bli litt voldsomt, men her er man forskjellige.
Pærene kan enkelt lages dagen før du skal servere og oppbevares i kjøleskapet (de holder seg i flere dager også – om de får stå i fred og ingen smugspiser dem). De ser kjempelekre ut om du f.eks. oppbevarer dem på et norgesglass.
- 1 liter vann
- 330 gram fint sukker
- 2 poser god chai-te
- 1 kanelstang (du kan bruke ca en ts malt kanel om du ikke har stang)
- 3 kardemommekapsler, knuste (bruk vanlig malt kardemomme om du ikke har kapslene)
- 4 skrelte pærer
- Til servering:
- gresk yoghurt (her kan du også bruke is eller krem)
- hakkede mandler eller nøtter
- Kok opp vann, sukker og te på høy varme i en gryte.
- Når dette koker tar du ut teposene, skrur ned varmen til middels varmt og legger de fire skrelte pærene i. Legg gjerne et bakepapir som lokk over pærene.
- La pærene koke i 35-40 minutter – eller til pærene er myke.
- Ta pærene forsiktig ut av gryta og sett opp varmen. La sirupen koke i 20-25 minutter til den tykner. Du kan vurdere selv hvor mye du vil redusere sirupen – jeg synes det er deilig at den er tykk og karamellaktig.
- La sausen kjølne noe – server pærene lune.
- Mitt serveringstips er å servere pærene med gresk yoghurt og strø gjerne over knuste eller hakkede mandler for å få litt crunch. Jeg brukte noen brente mandler jeg fant i skapet, og det fungerte veldig bra. Lykke til!
Legg igjen en kommentar