Smaken av Oslo

  • Ut i Oslo
    • Amerikansk
    • Asiatisk
    • Burger
    • Fransk
    • Italiensk
    • Meksikansk
    • Norsk
    • Peruansk
    • Spansk
    • Diverse
  • Oppskrifter
    • Brød ++
    • Cocktails
    • Desserter
    • Drikker
    • Kaker
    • Middag
    • Supper
  • Kokebøker
  • Nytt & nyttig
  • Reise
  • Om Oss
You are here: Home / Kokebøker / Curry fra Kjøttfri mandag

Curry fra Kjøttfri mandag

8. januar 2016 by Tjodunn 4 Comments

 

Slik ble vår versjon av indisk curry med kikerter.

Slik ble vår versjon av indisk curry med kikerter.

Tattarataaaaa!

Bok nummer 1 i vår nye serie 52 kokebøker på 52 uker er Maj-Britt Aagaard med boka Kjøttfri mandag – rett fra trykkeriet!

Du har sikkert hørt om Maj-Britt før – hun har bloggen Spiselandslaget og har vunnet Master Chef. Passer bra sammen med nyttårsforsettet for godt bespiste voksne om både måtehold, men også med våre intensjoner om mer variasjon, mindre kjøtt og mer grønnsaker.

Til nyttår hadde vi besøk av inspirerende venner som skulle kjøre kjøttfri januar, i år som i fjor. Men selv om vi ble imponerte og syntes det hørtes  spennende ut, der vi skålte i champagne og smattet på den asiatiske ribben, ble det en noe for heavy start på året for oss. Den kjøttfrie middagen vi lager mest av hjemme – og som også er sukkerfri – er Pers Verdens beste pannekaker! Men det blir ikke kjøttfritt ofte nok. Derfor kaster vi oss i grønnbølgen med første bok!

«Jeg bestemte meg for at vegetarmaten min skulle gjøre meg like forbanna glad og tilfredsstilt som en hvilken som helst oksegryte, laksefilet eller helstekt kylling med baconskiver over brystpartiet», skriver Maj-Britt – og vi satser fullt på at det stemmer.

9788248917991_product_full

Boka:

52 oppskrifter – en for hver mandag i året.

Kun veggis – ikke kjøtt eller fisk, men eggene er med.

Bildene: Det finnes en del kokebøker som ikke helt lever opp til forventningene på bildesiden, noe som er ødeleggende for en kokebok – dette er heldigvis ikke en av dem. Matias Armand Jordal lykkes både med lekre matbilder og med å skape stemning – med og uten vakre Maj-Britt i norske og italienske omgivelser. Får en Nigella-light-følelse her. Ikke så direkte spill på sex som hos den britiske matgudinnen – men en mer fresh, norsk utgave med pen dame og vakre omgivelser, en god kombo av sommerkjoler og bare knær, dongery og ulljakker.

Oppskriftene: Det første jeg tenker på når jeg blar i en kokebok er: Får jeg lyst til å lage mange av rettene, eller blar jeg bare videre og tenker ok – fint – greit – akkurat. Skal jeg kjøpe en kokebok må jeg ha lyst til å lage mange av rettene – og da er både teksten og bildene viktige. Hvis ikke setter jeg den tilbake i hylla. I Kjøttfri mandag fant vi mange ting vi hadde lyst til å teste. Oppskriftene er enkle – så vi tenker dette får vi til! De er pedagogisk satt opp – og inndelt i årstider.

Leseopplevelsen: Det er gøy å lese i boka. Språket er lett og slentrende – og Maj-Britt er morsom og småfrekk. I starten er det er par spennende kapitler om hvorfor boka ble en vegetarbok – og til oppskriftene er det små, personlige introtekster.

Ingredisene til curryen

Hva lagde vi? Vi ville ha en hverdagsmiddag som passet årstiden og ga oss litt varme i kroppen. Etter flere runder og kikking hvor både Saag Aloo (indiske spinatpoteter), Thai-salat med nudler og peanøtter og rød thai-curry med nordiske rotfrukter var med i finaleheatet – falt valget på Chana Masala – kikertcurry. Jeg skal ikke ha sagt om det var puppene som gjorde utslaget, men dette er fra den hotte introen til retten i boka, og du skjønner kanskje hvorfor jeg nevnte Nigella i teksten over? «Jeg har et favoritt-høl-i-veggen på Grønland i Oslo, hvor de serverer en helt tøysete god og billig chana masala. Den er såpass heit at jeg alltid blir svett under øynene og mellom puppene..»

Maten var enkel å lage og oppskriften fin å følge. Eneste vi stusset på var at det ikke står at man skal ha olje eller smør i panna før man tar i urtepureen. Kan det være en glipp eller skal det være sånn?  Av frykt for å svi løk og urter brukte vi et par spiseskjeer olje – og det funket i alle fall fint. Ingrediensene er rimelige – så dette er også en billig middag. Oppskriften finner du nederst i saken!

Dommen over maten: De voksne digger maten, blir gode og mette og tenker vi bør lage den igjen. Og som de kjøttelskere vi er, tenkte vi da kanskje med litt kyllingbiter i. Storm (10) ringte hjem for å sjekke hva som stod på menyen og skaffet seg middagsdate hos en kompis i stedet. Da han testet maten til kvelden – ble det dessverre ingen favoritt (men det betyr ikke at vi ikke lager den curryen igjen! Her er vi nemlig enige med Maj-Britt om at her er det ingen spesialtillaget barnemat – barn spiser det foreldrene lager til middag.)

Ville vi kjøpt boka? Ja. Det er en bok vi kommer til å bruke.

Hvem passer boka for: For deg som vil ha litt inspirasjon til hverdagsmiddagen. Du må ha lyst til å lage vegetarmat! Oppskriftene er enkle – så boka passer for hjemmekokker uansett nivå.

 

Kjøttfri mandag av Maj-Britt Aagaard

Kagge forlag

Pris: 349-399 (kommer an på hvor du kjøper 🙂 )

 

 

 

 

 

Indisk curry med kikerter
Recipe Type: Middag
Cuisine: Indisk
Author: Maj-Britt Aagaard
Prep time: 15 mins
Cook time: 15 mins
Total time: 30 mins
Serves: 4-6 pers
Ingredients
  • 2 ss matolje
  • 1 løk
  • 1 bit frisk ingefær på størrelse med tommelfingeren din
  • 3 hvitløksfedd
  • 1 neve frisk koriander, både stilker og blader
  • 1 ss garam masala
  • 1 ss spisskummen
  • 1 ts gurkemeie
  • 2 ts tørket koriander
  • 1 rødløk, finsnittet
  • 800 g ferdigkokte kikerter,eller 2 bokser
  • 4 ss matyoghurt
  • 3 dl grønnsakskraft/buljong
  • salt og pepper
Instructions
  1. Kjør løk, ingefær, hvitløk og frisk koriander i kjøkkenmaskin eller med stavmikser
  2. til du har en tykk puré.
  3. Hell oljen i gryta.
  4. Fres pureen i noen minutter i en gryte på middels varme, til løken mister
  5. noe av det rå preget sitt.
  6. Tilsett de tørkede krydderne og rødløken når pastaen begynner å få litt farge.
  7. La aromaen i krydderne få slippe fri.
  8. Tilsett kikertene og yoghurten i gryta og rør godt rundt.
  9. Spe på med kraft eller buljong, og smak til med salt og pepper. La det hele
  10. småputre under lokk på lav varme i ti minutter.
  11. Server med basmatiris og nanbrød ved siden av.
3.4.3177

 

 

Filed Under: Kokebøker, Middag, Oppskrifter Tagged With: anbefaler, blogg, bok, curry, hverdagsmat, indisk, indisk mat, kikerter, kokebok. kjøttfri, koriander, maj-britt aagaard, mandag, meny, ny, nyhet, oppskrift, spiselandslaget

« Nytt år med flere oppskrifter, matreiser, kokebøker og restauranter
Pannekaker = oppskriften på en god dag »

Trackbacks

  1. Fotballmat og Pasta Carbonara a la Molde - Smaken av Oslo sier:
    22. januar 2016, kl. 13:03

    […] også vår anmeldelse av Kjøttfri mandag og […]

    Svar
  2. Januar løftet «Kjøttfri Mandag» på strak arm – MajBritt Aagaard sier:
    24. januar 2016, kl. 14:33

    […] første bokanmeldelse fikk jeg av den fabelaktige bloggen Smaken av Oslo. De har et kult 2016-prosjekt på gang, hvor de hver uke tar for seg en ny kokebok, tester en […]

    Svar
  3. Følg oss på Instagram og vinn kokebok! sier:
    27. januar 2016, kl. 14:28

    […] Men i anledning 4000 følgere på Instagram – har vi en give away som du kan vinne. Og hva er det? Den mest populære kokeboken til nå: Flinke May-Britt Aagaard fra Spiselandslagets inspirerende kokebok «Kjøttfri mandag». […]

    Svar
  4. Kylling Bombay fra Jamies Supermat - Smaken av Oslo sier:
    7. februar 2016, kl. 20:12

    […] Av middagsrettene var det færrest fristelser. Heldigvis stod det bedre til med frokostene og lunsjene. Her var det riktig mange oppskrifter vi kunne tenkt oss å utforske, så litt kjipt med middagene. Men hvis målet skulle være en langsiktig omlegging av kostholdet, vil det likevel vært god inspirasjon å hente. Vi ble uansett mer inspirerte av Kjøttfri mandag! […]

    Svar

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

IMG_1061













Jeg startet denne bloggen som et familieprosjekt, et kulinarisk eventyr og en dannelsesreise for meg selv, mannen min Per og sønnen vår Storm.. Les mer→

Stikkord

amerikansk anmeldelse asiatisk barnevennlig blogg burger cafe cocktail cocktails enkel enkel oppskrift familievennlig favoritt foodie grünerløkka guide hvor skal vi spise i dag kafe kokebok kortreist kylling København lunsj mat mathallen middag new york ny oppskrift oslo Per Bremer reise reisetips restaurant restauranttips sentrum sjokolade smakenavoslo spisested tips Tjodunn Dyrnes Ukategorisert ut i oslo økologisk øl

Kategori

Arkiv

Søk

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress