Ja, vi vil ha ferdig kakedeig – rett fra bakeren!!!!
Du har kanskje kjøpt ferdig pepperkakedeig eller kanskje pizzadeig? Det har vi i Smaken av Oslo og vi skammer oss ikke en millimeter over det! Det er ikke alltid man har tid og krefter til å sette i gang en full bakerunde – og da er ferdig deig supersmart.
Men det er jo et lite eventuelt stort men. Pepperkakedeigen er f.eks. holdbar i romtemperatur i nesten all evighet – og det betyr at den er tilsatt ting du neppe ville tilsatt når du lager mat selv. Selv om det er fremskritt å spore på ferdigdeigfronten også – nå reklamerer IKEA for sin pepperkakedeig som i år er uten palmeolje. Verden går fremover.
Jeg har enda ikke sett konseptet i Norge. I København falt jeg pladask for pastry shop’en Leckerbaer sitt tilbud – take away kakedeig – eller deigaway, som jeg synes det burde hete. En pastryshop er et sted som selger kaker og søte saker – og Leckerbaer sine søtsaker er verdt sin egen sviptur til danskenes hovedstad.
Her har det dansk/sveitsiske ekteparet Jakob og Gabi Bär Mogensen bygd opp sitt eget søte univers med ferdigbakte småkaker, kjeks og skikkelige amerikanske cookies – men også med vidunderlig dough-2-go! Du kan rett og slett få kjøpe deigen de selv lager kakene sine med – som kun inneholder de ypperste råvarer og ikke noe annet.
Da Smaken av Oslo var på besøk var det julesesong og med hjem i bagasjen ble det spennende danske julekakedeiger: finsk brød, peppernøtter og spekulacier. Og i tillegg noen solide deigkuler som skal bli sjokoladecookies. Prisen for deig i løsvekt varierer fra 30 til 60 kroner, avhengig av deigen. OBS! Du må ikke forsøke å ta med deg herlighetene i håndbagasjen på flytet – da mister du garantert deigen ved første innsjekk!!!
– Det eneste vi ikke kan gi våre kunder med hjem er duften fra bakeriet – så derfor bestemte vi oss for å tilby take away deig, forklarer Jakob. På den måten får du både ferske kjeks og den deilige lukten som følger med hjemmebakst.
Leckerbaer har kun markedsført seg via Instagram – (sjekk den digge feeden her!) og det har fungert over all forventning.
– Wallpaper ringte den dagen vi åpnet! Helt utrolig! Det må være en feil, svarte jeg, for dette er vår første dag. Siden har både Le Monde, Oak – the Nordic Journal og mange flere skrevet om pastry shop’en.
I tillegg til å ha vunnet hjertene til små og store både i nabolaget, hovedstaden, nasjonal og internasjonal presse – har Leckerbaer også vunnet designprisen Red Dot for innpakning, logoer og butikkdesign sammen med byrået Re-public.
Småkakene mine som ble bakt ut her hjemme smakte fantastisk, selv om jeg ikke helt visste hvordan det var meningen at disse danske julekakene skulle se ut. Da jeg tok dem ut av ovnen tenkte jeg et øyeblikk at sannelig er jeg litt av en kjeks-chef – helt til jeg kom på at jeg jo hadde fått litt hjelp på veien.
Men det er et genialt konsept: Bakeren selger deigen de allerede lager – altså blir det ikke mye ekstra pes for dem. Kundene får en deig som kun har ferske, gode ingredienser. Vi kan kose oss med å bake ut kakene og nyte bakelukten hjemme. Det er selvfølgelig topp å lage egen deig – men av og til er det både lettvint og spennende å få bake med proffdeig hjemme.
Jeg vil herved oppfordre alle som driver med deig om å la oss få muligheten til å kjøpe litt deig på bakeriet eller konditoriet ditt her i Norge også:
Kjære Pascal, Sverre Sætre og Lars Lian – hadde ikke det vært en super idé? Start med deres egen deigaway – og jeg lover jeg skal komme løpende!!!!
Hjem til Leckerbaer for mer inspirasjon.
Gikk du glipp av våre favorittspisesteder i København? Fortvil ikke – du finner den HER!
Legg igjen en kommentar