Smaken av Oslo

  • Ut i Oslo
    • Amerikansk
    • Asiatisk
    • Burger
    • Fransk
    • Italiensk
    • Meksikansk
    • Norsk
    • Peruansk
    • Spansk
    • Diverse
  • Oppskrifter
    • Brød ++
    • Cocktails
    • Desserter
    • Drikker
    • Kaker
    • Middag
    • Supper
  • Kokebøker
  • Nytt & nyttig
  • Reise
  • Om Oss
You are here: Home / Oppskrifter / Desserter / Fløteboller med smak av pepperkaker

Fløteboller med smak av pepperkaker

4. desember 2015 by Tjodunn 1 Comment

Min egen oppfinnelse - pepperkakefløteboller!

Min egen oppfinnelse – pepperkakefløteboller!

Jeg er elsker smaken av pepperkaker, men ikke like glad i selve pepperkakene. De er bare litt kjedelige, synes jeg…

Men jeg liker den kraftige pepperkakesmaken – eller kanskje enda mer gingerbread-smaken – som har mer punch – av ingefær. På en av utallige Danmarksturer kom jeg over et krydder som het Cookie Spice i en matforretning. Det er helt umulig å komme utenom matforretninger når jeg er ute og reiser – både spesialbutikker, delikatesser, men også vanlige supermarkeder. Å snoke rundt i hyllene for å se om det er noe morsomt, spennende eller interessant som kan tas  med hjem er noe av det jeg har aller mest glede av.

IMG_1106

Min gamle versjon av Pebernødder.

Mill & Mortar var eksotisk da, men nå får man også kjøpt krydderne i norske matbutikker og på nett – hvor jeg oppdaget at boksen nå heter Pebernødder og ikke lenger Cookie Spice. Men boksen inneholder altså alt man putter i pepperkakene – ingefær, kanel, kardemomme og hvit pepper.  Mill & Mortar er et lite selskap som leverer økologisk krydder, salt og nå har de også litt bakegreier – som det nesten magiske produktet Dust (hehe – høres jo litt artigere ut på norsk da). Men dette kakepyntestøvet finnes i gull, sølv og bronse og jeg har imponert både venner, kolleger og Hasle Skolekorps med kaker som skinner ekstra lekkert!

Nå før jul hadde jeg lyst til å lage noe juleaktig – og noe vi liker – derfor tenkte jeg å kombinere pepperkakesmaken med fløteboller (kokosboller uten kokos – for kokos var det tomt for i skuffen). Og gjett om det ble en digg kombo!!!!

Først lagde jeg noen fløteboller med vanlig vaniljesmak, men med pepperkakebunn. Det ble skikkelig godt.  Men så mikset jeg en stor skje Cookie Spice i fløteskummet – og det ble dødsdigg!!! Jeg testet ut pepperkakebunner og Ritz-bunner – og begge deler ble deilig. Men jeg må innrømme at min favoritt er miksen Ritz-kjeks, fløteskum med pepperkakesmak, sjokoladetrekk og gullstøv…

Dustene mine! Og jeg lover de glitrer - mer enn du ser på bildet.

Dustene mine! Og jeg lover de glitrer – mer enn du ser på bildet.

Ikke lag dem så alt for store – den ultimate følelsen er når du klarer å få en hel en i munnen og miksen av salt, søtt og sterkt pluss blandingen av teksturer crunchy og smooth… Det blir nesten ikke bedre.

Julestemningen kom umiddelbart – og SK2016 får vente til etter nyttår – for her går bollene unna… 🙂

En annen pepperkakefavoritt finner du her – pepperkake med peanøttkaramell.

Nakne boller - før sjokolade og glitterstæsj.

Nakne boller – før sjokolade og glitterstæsj.

Ha en finfin førjulstid – og – lag for all del pepperkakefløteboller du også! Det er ikke vanskelig – bare deilig…

Fløteboller med smak av pepperkaker
Recipe Type: kake
Cuisine: Dansk
Author: Tjodunn
Ingredients
  • Ritzkjeks – den runde typen eller pepperkaker
  • 250 g sukker
  • 75 g vann
  • 110 g glukosesirup (finnes i litt velassorterte matbutikker)
  • 140 g eggehvite (ca 4 stykker fra mellomstore egg)
  • 15 g sukker
  • 1 vaniljestang
  • 1 stor ts Pebernødder-krydder fra MIll & Mortar (du kan her selvfølgelig mikse din egen versjon med krydder du pleier å bruke i pepperkakene dine)
  • 300 g sjokolade til overtrekk
  • Mill & Mortars Dust til pynt
Instructions
  1. Hell vann, glukosesirupen, 250 gram sukker og frøene fra vaniljestangen opp i en ren gryte. Kok opp til det når 117 grader. Her må du bruke sukkertermometer.
  2. Når gryteinnholdet er rundt 110 grader pisker du eggehvitene og de 15 grammene med sukker på full speed i kjøkkenmaskinen med ballongvispen.
  3. Når gryteinnholdet når 117 grader tar du gryten av platen og heller innholdet i en tynn stråle ned i bollen med eggehvitene, mens vispen kjører videre i full fart. Når all sukkerlaken er over i bollen lar du bare kjøkkenmaskinen jobbe videre i rundt 10 minutter. Massen skal være helt stiv – for om den ikke er knallstiv – vil du oppleve at kokosbollene synker og ikke klarer å holde på fasongen. Er du usikker – visp litt mer.
  4. Tilsett pepperkakekrydderblandingen og visp den godt inn i blandingen – og så er den ferdig.
  5. For å lage fine kokosboller trenger du sprøytepose og tipp. Rund tipp gir glatt overflate – stjernetipp – striper. Nå kan du også få kjøpt enkle engangsposer og tipper i matbutikken – men de har ikke rundt tipp.
  6. Legg kjeksene på matpapir. Så fyller du den stive kokosbollekremen i sprøyteposen og sprøyter den ut på kjeksene dine.
  7. La kjeksene stå og hvile litt før du smelter sjokoladen og dypper dem i denne. (Hos sukkerhjerte.com kan du lese masse om temperering og dypping av bollene.) Jeg er den litt utålmodige typen så jeg bruker av og til microen og av og til vannbad, men jeg gidder vanligvis ikke bruke termometer. Så av og til blir sjokoladen perfekt og skinnende blank – og av og til ikke. Men den blir alltid god.
  8. Det er viktig at sjokoladen ikke er for varm når du dypper bollene – da kan de smelte og bli stygge.
  9. Skal du ha pynt som sitter fast i sjokoladen kan du drysse den på før sjokoladen stivner. Når jeg drysset mitt magiske sølv- og gullstøv på fløtebollene ventet jeg til de hadde stivnet helt.
Notes
Tips 1 – bruk en liten, men dyp skål – så er det enklere å dyppe bollene dypt nok. Jeg brukte en mørk Valrhonasjokolade – fordi jeg elsker blandingen av den litt bitre sjokoladen mot den søte innmaten, men skal du lage til barn kan det være en god ide å bruke en søtere sjokolade.[br]Tips 2 – det kan være lurt å kjøle ned kokosbolleblandingen når du mikser, så om du legger et vått håndkle i frysen en halvtime før du starter – er det passe iskaldt til å legge rundt miksebollen din når du setter i gang.
3.4.3177

For deg som lurer på om jeg har fått betalt av Mill & Mortar, jeg ser det kan se sånn ut, så har jeg ikke det. Jeg bare digger produktene deres. 🙂

Filed Under: Desserter, Kaker, Oppskrifter Tagged With: advent, dansk, deilig, elsker, enkel, favoritt, fløtebolle, fløteboller, ingefær, jul, kardemomme, kokosboller, lett å lage, mill & mortar, oppskrift, pepper, pepperkaker, til jul

« Dough-2-go på Leckerbaer
Bydelsrestaurant Nord & Natt på Tøyen »

Comments

  1. Terje Øystein says

    5. desember 2015 at 15:20

    Håper du sparer noen til vi kommer på julebesøk.

    Svar

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

IMG_1061













Jeg startet denne bloggen som et familieprosjekt, et kulinarisk eventyr og en dannelsesreise for meg selv, mannen min Per og sønnen vår Storm.. Les mer→

Stikkord

amerikansk anmeldelse asiatisk barnevennlig blogg burger cafe cocktail cocktails enkel enkel oppskrift familievennlig favoritt foodie grünerløkka guide hvor skal vi spise i dag kafe kokebok kortreist kylling København lunsj mat mathallen middag new york ny oppskrift oslo Per Bremer reise reisetips restaurant restauranttips sentrum sjokolade smakenavoslo spisested tips Tjodunn Dyrnes Ukategorisert ut i oslo økologisk øl

Kategori

Arkiv

Søk

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress