Smaken av Oslo

  • Ut i Oslo
    • Amerikansk
    • Asiatisk
    • Burger
    • Fransk
    • Italiensk
    • Meksikansk
    • Norsk
    • Peruansk
    • Spansk
    • Diverse
  • Oppskrifter
    • Brød ++
    • Cocktails
    • Desserter
    • Drikker
    • Kaker
    • Middag
    • Supper
  • Kokebøker
  • Nytt & nyttig
  • Reise
  • Om Oss
You are here: Home / Oppskrifter / Kaker / Franske makroner selv en nybegynner kan klare!

Franske makroner selv en nybegynner kan klare!

11. august 2015 by Tjodunn 2 Comments

FullSizeRender(3)

Vi i Smaken av Oslo liker å lage mat og vi elsker å teste ut nye oppskrifter. Nå er det ingen av  oss som ble født med en kokkepinsett i klypa akkurat, men vi er ikke redde for  å prøve nye ting – og derfor:

Som en ekte makron-jomfru, det vil si at selv om jeg har spist min andel (og kanskje vel så det) har jeg aldri våget meg på makronbakst – følte jeg nå at tiden var moden – jeg var klar for en ny utfordring på kjøkkenet. Makroner! FullSizeRender(5)

Fra Danmarksferien hadde jeg mandelmel med i bagasjen – ikke fettredusert, som jeg hadde googlet meg til er ubrukelig til makroner. Og – det übergeniale produktet – eggehviter! Hvorfor finnes ikke dette i Norge?

I Danmark kan du kjøpe eggehviter eller eggeplommer. Selvfølgelig klarer jeg å skille eggene mine selv – men av og til har jeg ingen god plan for den delen av eggene jeg ikke skal bruke – så da ville jeg satt pris på å kunne kjøpe eggeplommer eller -hviter! Kanskje kan Matprat, som er opplysningskontoret for kjøtt og egg, gi et svar på dette?

FullSizeRender(6)Jeg sender en mail til Trude i Matprat og får dette svaret:

«Har akkurat forhørt meg i forhold til ditt spørsmål. Først og fremst er det fordi vi i Norge (i motsetning til de fleste andre land) ikke har salmonellaproblematikk med våre egg.  I land med salmonella i egget, er det nødt til å pasteurisere eggene for at de skal være trygge.

En annen bakgrunn for at behovet ikke er til stede , er at når eggene er skilt , har de og lavere holdbarhet enn egg i skall.  (Brukes det mye eggehvite eller plommer, kan restene fryses)».

Nå vet vi det.

Nuvel! Etter googling og sikling over både den ene og den andre oppskriften på nettsider fra inn- og utland falt valget på den flotte bloggen til Christine på 1001 makron! Knallbra side med masse inspirasjon og oppskrifter. Anbefales herved.

Jeg fulgte oppskriften – sånn omtrent – og under over alle under: Det gikk rimelig bra!

Ble det verdens fineste makroner? Mnei – men de ble ikke så ille.

Ble de gode? Jepp – sprø på utsiden og seige inni! Og jeg «jukset» med ferdigfyll – og det funket kjempebra!

Kommer jeg til å lage de igjen? Jaaaaaa!

Og en overraskelse – det tok utrolig kort tid når du har alle ingrediensene.

Og en ting er sikkert – kan jeg få det til – kan du også! Prøv da vel! 🙂

Franske makroner selv en nybegynner kan klare!
Recipe Type: Kake
Cuisine: Fransk
Author: Tjodunn
Prep time: 25 mins
Cook time: 12 mins
Total time: 37 mins
Serves: 25 makroner
Ingredients
  • 75 g eggehviter – romtempererte
  • 90 g mandelmel (ikke fettredusert – Gud forby)
  • 100 g sukker
  • 100 g melis
  • I tillegg hadde jeg:
  • 2 store ts tørket bjørnebærpulver (dette trenger du ikke – men du kan tilsette smaksforsterker eller farge her som f.eks. kakao, lakris, – sjekk www.1001makron.com for inspirasjon)
Instructions
  1. Sett ovnen på 150 grader varmluft!
  2. Jeg hadde eggehvitene stående ute i romtemperatur i 24 timer, pluss minus, før jeg startet – om man behøver det – tja. Mange hevder at det blir bedre resultat med godt romtempererte eggehviter.
  3. Eggehviter og sukker og eventuelle farge/smaksforsterkere puttes i kjøkkenmaskinen og kjør i vei. Dette skal bli skikkelig stivt før du gir deg.
  4. Når marengsen er stiv sikter du inn mandelmelet og melisen – og så skal dette røres inn. Og overraskende nok – dette er her det er vanskelig! Hvor lenge skal man røre? Svaret er tja… Røren skal bli akkurat passe fast – ikke for løs – ikke for fast. Rører du for mye – flyter de ut. Rører du for lite – blir de litt marengsaktige. (Jeg var litt pysete i røringen og fikk litt marengsaktig resultat – men pytt! Neste gang blir det nok enda bedre!) Tipset fra 1001makron.com er: «Røren skal være sånn at om du lar den stå i fred i 30 sekunder etter at du har rørt i den, skal konturene fra røringen begynne å jevne seg ut.»
  5. Bruk en 5’er og lag ringer på bakepapiret ditt, om du ikke har en makronmatte. Du trenger to brett – for oppskriften gir ca 25 makroner (som betyr at du lager ca 50). Obs – du må klippe til papiret så det ligger helt flatt!!!
  6. Fyll røren i en sprøytepose med rund tipp. Sprøyt ut sirkler på bakepapiret. (Jeg brukte nok en litt for liten tupp – hadde ikke så mange å velge mellom – og fikk krampe i hånda etter bare fem stykker!)
  7. Sett ett og ett bakebrett i ovnen. Mine stekte i 12 minutter og ble akkurat passe. Men – ovner er forskjellige – så 12-15 minutter kan være bra. Du må nesten bare prøve deg frem.
  8. Fyll makronene med ønsket fyll. Jeg brukte to ferdigvarianter – en Fluff på boks (flytende marshmallows og barnas favoritt) og en Stonewall kitchens «Dark Chocolate Orange Sauce» – som ble de voksnes favoritt.
  9. Nyt!
3.3.3077

Har du lyst til å prøve en annen av våre oppskrifter – test Pers versjon av Verdens beste pannekaker eller Tjodunns Whoopie Pies!

Filed Under: Kaker, Oppskrifter Tagged With: 1001 makron, bake, blogg, enkel, foodie, franske makroner, kake, lett, lett å lage, makron, makroner, nybegynner, oppskrift

« Ny Restaurant Day snart – bli med!
Smaken av Oslo tester MatStart.no »

Comments

  1. Terje Øystein says

    12. august 2015 at 13:15

    Kunne trenge noe søtt på en regnværsdag.

    Svar
    • Tjodunn says

      13. august 2015 at 12:08

      Du skulle gjerne fått smake! 🙂

      Svar

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

IMG_1061













Jeg startet denne bloggen som et familieprosjekt, et kulinarisk eventyr og en dannelsesreise for meg selv, mannen min Per og sønnen vår Storm.. Les mer→

Stikkord

amerikansk anmeldelse asiatisk barnevennlig blogg burger cafe cocktail cocktails enkel enkel oppskrift familievennlig favoritt foodie grünerløkka guide hvor skal vi spise i dag kafe kokebok kortreist kylling København lunsj mat mathallen middag new york ny oppskrift oslo Per Bremer reise reisetips restaurant restauranttips sentrum sjokolade smakenavoslo spisested tips Tjodunn Dyrnes Ukategorisert ut i oslo økologisk øl

Kategori

Arkiv

Søk

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress