Vi i Smaken av Oslo liker å lage mat og vi elsker å teste ut nye oppskrifter. Nå er det ingen av oss som ble født med en kokkepinsett i klypa akkurat, men vi er ikke redde for å prøve nye ting – og derfor:
Som en ekte makron-jomfru, det vil si at selv om jeg har spist min andel (og kanskje vel så det) har jeg aldri våget meg på makronbakst – følte jeg nå at tiden var moden – jeg var klar for en ny utfordring på kjøkkenet. Makroner!
Fra Danmarksferien hadde jeg mandelmel med i bagasjen – ikke fettredusert, som jeg hadde googlet meg til er ubrukelig til makroner. Og – det übergeniale produktet – eggehviter! Hvorfor finnes ikke dette i Norge?
I Danmark kan du kjøpe eggehviter eller eggeplommer. Selvfølgelig klarer jeg å skille eggene mine selv – men av og til har jeg ingen god plan for den delen av eggene jeg ikke skal bruke – så da ville jeg satt pris på å kunne kjøpe eggeplommer eller -hviter! Kanskje kan Matprat, som er opplysningskontoret for kjøtt og egg, gi et svar på dette?
Jeg sender en mail til Trude i Matprat og får dette svaret:
«Har akkurat forhørt meg i forhold til ditt spørsmål. Først og fremst er det fordi vi i Norge (i motsetning til de fleste andre land) ikke har salmonellaproblematikk med våre egg. I land med salmonella i egget, er det nødt til å pasteurisere eggene for at de skal være trygge.
En annen bakgrunn for at behovet ikke er til stede , er at når eggene er skilt , har de og lavere holdbarhet enn egg i skall. (Brukes det mye eggehvite eller plommer, kan restene fryses)».
Nå vet vi det.
Nuvel! Etter googling og sikling over både den ene og den andre oppskriften på nettsider fra inn- og utland falt valget på den flotte bloggen til Christine på 1001 makron! Knallbra side med masse inspirasjon og oppskrifter. Anbefales herved.
Jeg fulgte oppskriften – sånn omtrent – og under over alle under: Det gikk rimelig bra!
Ble det verdens fineste makroner? Mnei – men de ble ikke så ille.
Ble de gode? Jepp – sprø på utsiden og seige inni! Og jeg «jukset» med ferdigfyll – og det funket kjempebra!
Kommer jeg til å lage de igjen? Jaaaaaa!
Og en overraskelse – det tok utrolig kort tid når du har alle ingrediensene.
Og en ting er sikkert – kan jeg få det til – kan du også! Prøv da vel! 🙂
- 75 g eggehviter – romtempererte
- 90 g mandelmel (ikke fettredusert – Gud forby)
- 100 g sukker
- 100 g melis
- I tillegg hadde jeg:
- 2 store ts tørket bjørnebærpulver (dette trenger du ikke – men du kan tilsette smaksforsterker eller farge her som f.eks. kakao, lakris, – sjekk www.1001makron.com for inspirasjon)
- Sett ovnen på 150 grader varmluft!
- Jeg hadde eggehvitene stående ute i romtemperatur i 24 timer, pluss minus, før jeg startet – om man behøver det – tja. Mange hevder at det blir bedre resultat med godt romtempererte eggehviter.
- Eggehviter og sukker og eventuelle farge/smaksforsterkere puttes i kjøkkenmaskinen og kjør i vei. Dette skal bli skikkelig stivt før du gir deg.
- Når marengsen er stiv sikter du inn mandelmelet og melisen – og så skal dette røres inn. Og overraskende nok – dette er her det er vanskelig! Hvor lenge skal man røre? Svaret er tja… Røren skal bli akkurat passe fast – ikke for løs – ikke for fast. Rører du for mye – flyter de ut. Rører du for lite – blir de litt marengsaktige. (Jeg var litt pysete i røringen og fikk litt marengsaktig resultat – men pytt! Neste gang blir det nok enda bedre!) Tipset fra 1001makron.com er: «Røren skal være sånn at om du lar den stå i fred i 30 sekunder etter at du har rørt i den, skal konturene fra røringen begynne å jevne seg ut.»
- Bruk en 5’er og lag ringer på bakepapiret ditt, om du ikke har en makronmatte. Du trenger to brett – for oppskriften gir ca 25 makroner (som betyr at du lager ca 50). Obs – du må klippe til papiret så det ligger helt flatt!!!
- Fyll røren i en sprøytepose med rund tipp. Sprøyt ut sirkler på bakepapiret. (Jeg brukte nok en litt for liten tupp – hadde ikke så mange å velge mellom – og fikk krampe i hånda etter bare fem stykker!)
- Sett ett og ett bakebrett i ovnen. Mine stekte i 12 minutter og ble akkurat passe. Men – ovner er forskjellige – så 12-15 minutter kan være bra. Du må nesten bare prøve deg frem.
- Fyll makronene med ønsket fyll. Jeg brukte to ferdigvarianter – en Fluff på boks (flytende marshmallows og barnas favoritt) og en Stonewall kitchens «Dark Chocolate Orange Sauce» – som ble de voksnes favoritt.
- Nyt!
Har du lyst til å prøve en annen av våre oppskrifter – test Pers versjon av Verdens beste pannekaker eller Tjodunns Whoopie Pies!
Kunne trenge noe søtt på en regnværsdag.
Du skulle gjerne fått smake! 🙂