– Glutenfritt? Men vi tåler da gluten? spør Per. Og det gjør vi. Men vi har fått tak i den nye kokeboken «Bak glutenfritt med Ulrika» – svenskenes matdame-favoritt, eller en av dem i alle fall!
Og selv om man i Norge anslår at det bare er én til to prosent som som lider av den medisinske diagnosen cøliaki (glutenintoleranse) er det mange som føler at de fungerer bedre med mindre gluten i kosten.
Ulrika Davidsson er kostholdsekspert og kokebokforfatter. Hun har utgitt imponerende 21 kokebøker som har solgt i over en million (!!!) eksemplarer og er oversatt til 12 språk. Ulrika er altså big business! Hun er ikke bare opptatt av det glutenfrie, hun er også opptatt av LCHF, 5:2 dietten, raw food – ta en titt på sidene hennes for mer info og tips. Her er det også mye før- og etter-bilder av lykkelige slankecases om du er fysen på det.
Men tilbake til boken!
Boken:
I boken «Bak glutenfritt med Ulrika» får du 60 oppskrifter inndelt i kapitlene: Småkaker, barer og kuler, Myke kaker, muffins og boller, Søte paier og terter, Brød og knekkebrød, Pizza pai og annen brødmat.
Du får også et innledende kapittel om gluten og sukkeralternativer. Ulrika baker nemlig ikke bare glutenfritt, men også uten vanlig sukker. For meg, som ikke har satt meg skikkelig inn i hva det vil si å lage glutenfri mat, var det nyttig å lese om alternativene til hvetemel og hvordan de arter seg når du baker.
Bildene:
Fotograf for boken er Malte Danielsson – som ut fra portfolioen tydeligvis har jobbet tett med Ulrika lenge. Matbildene er fine med lyse, nordiske stemning og styling. De er fristende og du får se maten tydelig. Du får også hyggelige stemningsbilder av Ulrika.
De glutenfrie oppskriftene:
Her er det mye nyttige oppskrifter – alt fra brød til deilige kaker. Her får du Verdens beste hvor hvetemelet er byttet ut med glutenfritt mandel- og kokosmel. Ulrika har også byttet ut det hvite sukkeret med kokossukker og garanterer at kaken blir minst like god.
Leseropplevelsen:
Her var det mange fine oppskrifter – særlig var det de søte som begeistret mest: Sjokoladekake med Baileyskrem, bringebærmoussekake med sjokolade og Lavendeldrøm! Men jeg ser heller ikke bort fra at Ulrikas smørbrødterte med reker og laks skal testes ut på et tidspunkt!
Ulrika forklarer godt hvordan du skal gå frem i de ulike oppskriftene – så her er det stor sjanse for glutenfri suksess på kjøkkenet.
Hva lagde vi?
Ja – jeg burde bakt kake, men akkurat nå hadde jeg så lite tid – så jeg ønsket meg en oppskrift som gikk fort. Og – fordi vi har startet vårt eget isprosjekt (foreløpig bare på Instagram) med @daily_popsicle – fristet Ulrikas «Frozen yoghurt-barer med müsli aller mest. Enkel, kjapp og sunn. Og som Ulrika sier:
De er så gode og sunne at du kan spise dem både til frokost og som mellommåltid!
Det samme kan sies om våre egne deilige granola-ispinner som du kan finne oppskriften til HER! Frokost på pinne – det blir ikke gøyere enn det!
Dommen over de glutenfrie müslibarene:
Vi elsket de glutenfrie müslibarene! De er rett og slett kjempegode. Jeg var litt usikker på om jeg skulle bruke en søtere vaniljeyoghurt i stedet for vanlig gresk yoghurt, men holdt meg til oppskriften – og det var plenty sødme i bærene og den glutenfrie müslien. Neste gang lager jeg denne oppskriften som pinneis på @daily_popsicle – følg med!
Hvem passer Bak glutenfritt med Ulrika for?
Boken passer for deg som vil utforske glutenfri baking og få fine oppskrifter fra en kostholdsekspert.
Ville vi kjøpt Bak glutenfritt med Ulrika?
Boken er fin – men fordi vi ikke har glutenproblematikk i familien – tror jeg vi ville klart oss med oppskriftene du kan finne på hjemmesiden til Ulrika. Sorry Ulrika!
- 1 kiwi
- 6 physalis
- 6 jordbær
- 1 dl blåbær
- 1 dl bringebær
- 2 dl mandler
- 2 dl gresk yoghurt
- 1 dl glutenfri müsli
- Skrell kiwien og del i mindre biter. Del også opp physalis og jordbær. Bringebærene og blåbærene kan du beholde som de er.
- Hakk mandlene – eller bruk ferdig skivede mandler. Neste gang tror jeg at jeg kommer til å bruke pistasjnøtter i oppskriften.
- Bland forsiktig sammen alle ingrediensene – frukt, bær, mandler, yoghurt og den glutenfrie müslien.
- Kle innsiden av en vanlig brødform med plastfolie og fordel røren i formen. Du kan eventuelt pynte med litt ekstra pen frukt og müsli på toppen.
- Sett formen i fryseren og la stå minst en time til den er stiv.
- Ta opp og skjær fine yoghurtbarer og server umiddelbart – for den smelter fort.
- Nyt! Er kjempegodt og kan gjerne erstatte kake eller dessert om du har selskap. Fin til frokost, som mellommåltid eller bare som kos når du er fysen på noe.
Bak glutenfritt med Ulrika
av Ulrika Davidsson
J. M. Stenersens forlag
Pris: 332 kroner for en norsk utgave – kan du klare deg med en svensk versjon er det myyye billigere. Du finner kjøpslink til svenske versjoner inne på Ulrikas side.
Legg igjen en kommentar