Her i familien baker vi vårt eget brød. I alle fall innimellom, når vi får ånden over oss. Tjodunn baker mammas rundstykker, mens mannen i huset er nok den ivrigste brødbakeren, og resultatet er vanligvis ikke noe å skamme seg over. I det siste har det riktignok gått litt trådt, sjeldnere og sjeldnere fylles huset av den deilige duften av hjemmebakt brød.
Vi spiser mye brød i Norge, men vi er slett ikke øverst i brødhaugen – der finner vi nemlig Tyrkia. Visste du at en gjennomsnittstyrker spiser tre ganger sin egen kroppsvekt i brød? Flere nyttige brødfakta og rekorder finner du i Guinness rekordbok!
Men i 2016 skal det bli andre boller. Så derfor finner vi i uke 6 frem en av fjorårets kokebøker, «Menn som baker brød» av Sverre Gunnar Haga, og lar den bli gjenstand for ukens anmeldelse.
Boken:
De første tredve sidene er en slags bakeskole, der forfatteren tar for seg brødteori, teknikker og triks. For en amatør er det mye bra å snappe opp. For eksempel å riste frø og nøtter, hvis det finnes i oppskriften, i ovnen før de går i deigen. Dermed frigjøres det mer aroma, og du unngår harsk smak. Eller at salt og gjær ikke skal ha direkte kontakt. Eller at du får perfekt steking ved å stikke inn et steketermometer mot slutten av steketiden. Når det viser 96 grader er brødet ferdig.
Haga lar også fem gjestebakere slippe til med sine oppskrifter. Hva med et brød det tar åtte dager å lage? Eller hva med en god klunk vaniljesaus i deigen? Ikke noe for denne bakeren, men greit å se at det finnes utallige veier til målet: Et godt hjemmebakt brød.
Bildene
De aller fleste bildene er tatt av fotografen Morten Brun. Brød er ikke akkurat det mest fancy å ta matbilder av, men de gjør jobben sin: Viser hvordan brødet skal se ut etter steking – hvis du har fulgt oppskriften.
Oppskriftene
De fleste oppskriftene følger to ideer: Lite gjær, løs konsistens, ingen elting og lang hevetid på 8-9 timer, og litt mer gjær, elting, fastere konsistens og hevetid på 3-4 timer. Men en ting er litt rart: Oppskriftene gir bare ett brød.
Er det virkelig noen som bare baker ett eneste brød (bortsett fra grytebrød), når man først er i gang? Så her må det ganges opp hvis to-tre deiger skal formes, og hvordan er det da egentlig med gjærmengden, skal den dobles, eller ikke? Hmmm, mye å lure på – og det er kanskje ikke alltid det beste når du leser kokebok.
Leseropplevelsen
Der er ikke vanskelig å se at kommunikasjonsrådgiveren og brødentusiasten Sverre Gunnar Haga har en fortid fra tabloidpressen. Han henvender seg direkte til DEG som skal bake, og kvikkhetene og ordspillene florerer i rikt monn. «Mysteriet DEIG», « Jo MELET vi er sammen», sånne ting. Morsomt? Vel, kanskje ikke så veldig.
Men ellers flyter språket veldig fint av sted. Og som tidligere nevnt, flere lure tips å ta med seg. Som at du skal vente i minimum 30 minutter før du skjærer i et nystekt brød. Ellers fordamper vannet, fuktigheten forsvinner, og resultatet kan bli helt ødelagt. Så en varm, nyskåret grovbrødskive, der smøret smelter – slutt med det!!
Hva lagde vi:
Flere av brødene fikk vi lyst til å lage, men vi landet på grytebrødet. Det har vi lagd flere ganger før – spennende å se om denne oppskriften kan måle seg med den vi vanligvis følger. Men etter å ha lest Hagas oppskrift, lurer vi litt. Hvor stor gryte skal vi bruke? Det står det ingenting om. Vi velger vår nest største jerngryte, den vi vanligvis bruker til grytebrød, og setter i gang. Deigen virker litt i løseste laget etter elting, men oppskriften er fulgt til punkt og prikke. Gryta med deigen blir satt i kjøleskapet til heving over natten, og neste morgen ser vi at dette umulig kan bli det høye, luftige grytebrødet vi hadde gledet oss til. Mer et flatbrød, viste det seg etter steking. Diameteren på gryta var altså for stor.
Og en annen ting: Hvor ble det av den litt brente, sprø skorpen som på grytebrød-bildet i boken? I oppskriften står det: «Stek i 25 minutter med lokk, senk temperaturen til 220 grader og stek videre i 15 minutter til». Kan det være sånn at lokket skal fjernes de siste 15 minuttene? Vet ikke…
Så Per setter i gang på nytt. Finner fram en mindre jerngryte, følger nok en gang oppskriften slavisk, og denne gangen er faktisk deigen noe fastere i konsistensen etter eltingen. Hvorfor? Aner ikke.
Etter langtidshevingen står deigen godt opp langs kanten, så dette må bli bra! Og det blir det. For denne gangen fjerner vi lokket de siste 15 minuttene, og resultatet – magisk!
Dommen over maten
Åh, dette ble et godt brød – særlig forsøk nummer to! Perfekt stekeskorpe, teksturen inni luftig og saftig. Dette brødet blir garantert en gjenganger hjemme hos oss!
Hvem passer boken for?
Som tittelen sier: For «Menn som baker brød». Forfatteren sier selv i forordet: «La oss bli menn som baker brød. Fordi det er enkelt. Fordi det er morsomt. Fordi du får så vanvittig mange bonuspoeng rundt omkring.»
Ville vi kjøpt boken
Dette er nok en bok som Per godt kunne tenkt seg å kjøpe – som den glade brødbakeramatør han er. Oppskriftene er enkle å følge, og gir i alle fall denne mannen inspirasjon.
- 300 g siktet hvetemel
- 250 g. sammalt speltmel
- 7 g salt
- 7 g mørk sirup
- 4 g fersk gjær
- 400 g kaldt vann
- Rør sammen ingrediensene og elt godt i enten maskin i 15 minutter eller 20 minutter for hånd, og la deigen hvile i to timer.
- Gryta du nå har funnet frem, oljer du først en gang grundig innvendig. Når du tror du har gjort det, gjør du det en gang til. Bruk gjerne en favorittolje her som setter god smak på brødet.
- Vi brukte en jerngryte som er 20 centimeter i diameter.
- Legg deigen oppi gryta, som du så dekker med lokk eller aluminiumsfolie og sett denne inn i kjøleskapet i åtte-tolv timer. Gjerne enda lenger. Men ikke kortere.
- Ta gryta ut av kjøleskapet og sett den inn i en ovn du har forvarmet i en halvtime på 250 grader. Stek i 25 minutter med lokk, senk temperaturen til 220 grader og stek videre i 15 minutter til.
- Onkelen til faren til en jeg kjenner fra Nord-Norge setter gryta oppå ovnen etter endt steking, og lar sjenerøst en 200 grams smørklump smelte ned i brødet. Men for folkehelsas skyld kan jeg ikke anbefale dette. Ville bare ha nevnt det.
Sverre Gunnar Haga
«Menn som baker brød»
Kagge Forlag
Pris: 349-399 kr.
Takk for oppskrift – den må prøves! For å unngå to omganger som dere; kan du dele diameteren på gryten dere brukte da brødet ble magisk? 🙂
Hei Rikke og takk for kommentar! Det var elendig av oss ikke å sette inn diametermålet på gryten, når det var et av problemene vi påpekte med boka. Nå har jeg målt jerngryten vi bakte i og den er 20 centimeter i diameter. Setter det inn i oppskriften også. Ha en finfin dag og lykke til med brødbakingen. 🙂 Hilsen Tjodunn
Hei!
Nå vet jeg hva mannen i huset skal få i gave… Men en ting- bruker dere emaljert jerngryte? Altså emaljert inni? Eller holder det med den litt rustikke saken jeg har, som er «vanlig»? Bør man i så tilfelle være i overkant raus med smør/fett når gryta skal smøres?
Knallkul blogg- jeg har prøvd div oppskrifter- tidvis med stort hell!
Hilsen Line B
Hei Line B!
Takk for kommentar. Per brukte den eldste jerngryta uten emalje inni – altså en helt vanlig, gammeldags svart jerngryte. Og ja, det er lurt å være skikkelig raus med smøringa. Per brukte olivenolje – og smurte i to omganger. Da trekker det godt inn i gryta, brødet henger ikke fast – og brødet kan få litt ekstra smak av det du velger å smøre inn gryta med.
Så kult at du tester oppskrifter og jeg er ikke i tvil om at det er i hovedsak med stort hell! Lykke til med brødet.
Hilsen
Tjodunn