Knasende sprøtt kyllingskinn, et lite chilikick fra harissaen og frisk mynteyoghurt…
Harissa har blitt en favoritt på kjøkkenet hjemme hos oss. Den nordafrikanske chilipastaen kan du lage selv, men vi kjøper den på glass i butikken og er godt fornøyde med det. Chilipasta høres kanskje veldig sterkt ut, men den er akkurat passe når du bruker den som marinade slik som jeg gjør i denne oppskriften.
Skal du ha en kjapp hverdagsmiddag kan du gjerne marinere kyllingen, gjøre klar grønnsakene og lage sausen dagen før, da sparer du tid og kan sette fuglen kjapt i ovnen når du kommer hjem fra jobben. Couscousen gjør du klar mens kyllingen godgjør seg i ovnen. Fiks ferdig og supergod middag på 35 minutter.
Harissamarinert kylling med myntesaus
Recipe Type: Middag
Author:
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: Nok til 4 personer
Ingredients
- 2 hvitløksfedd
- 1 ss harissapasta, (du får kjøpt dette på glass i butikken)
- 1 ss ekstra virgin olivenolje
- 2 ss sitronsaft
- 2 ts honning
- havsalt og hel pepper etter ønske
- 1 sitron, delt i fire, økologisk om du får tak i
- 1 hel kylling, rundt 1,8 kilo (rens, del i to eller fire)
- 2 dl finhakkede mynteblader
- 2 dl gresk yoghurt
- Gulrot og sellerirot (det var det jeg hadde i kjøleskapet, her kan du ta med de grønnsakene du har og liker)
- Tilbehør: Couscous. Følg instruksjonene på pakken!
Instructions
- Sett ovnen på 200°C.
- Ha hvitløk, pepperkorn og harissa i morter og mos sammen. Bland inn halvparten av sitronsaften, og honning i krydderblandingen. (Jeg synes alltid det er vanskelig å salte, så jeg venter og salter kyllingen etter at jeg har hatt pasten på, da ser jeg bedre hvor mye salt det blir.) Sett morteren til side.
- Legg kyllingen med skinnsien opp på et bakebrett med bakepapir på. Husk å ta skinnsiden opp. Legg sitronene sammen med kyllingen. Gni kyllingen godt inn med marinaden og la den gjerne stå litt på benken før du setter den inn i ovnen. Det gir deg tid til å skjære gulrøtter og sellerirot i staver og legge sammen med fuglen og sitronene.
- La kyllingen og grønnsakene steke i 30-35 minutter – eller til kyllingen er gjennomstekt og skinnet er gyldent og crispy!
- Lag myntesausen. Jeg brukte ekstrautstyret til stavmikseren og lot yoghurt, mynte, sitronsaft og litt salt få seg en runde der. Du kan ellers hakke og røre godt sammen.
- Nå kan du også tilberede couscousen.
- Server den hotte kyllingen med den deilige, friske yoghurtsausen, de ovnsbakte grønnsakene og couscousen.
- Enjoy!
Mmm, jeg elsker harissa. Og dukkah. For ikke å snakke om Za´atar og ras el-hanout… Men her kommer en veldig god oppskrift på lam med harissa, artisjokkhjerter og kikerter. Nomme nom. 🙂
Lammegryte med Harissa
400 g lammekjøtt
2 ts harissa
5 hvitløksfedd
500 g tomater
1- 2 dl kraft
1 boks artisjokkhjerter
1 boks kikerter
2-3 ss frisk mynte
1 dl kruspersille
Bland lammekjøttet med harissa, finhakket hvitløk, salt og pepper, og brun kjøttet i olje. Tilsett tomater og kraft, og la det småkoke under lokk i 20 minutter. Tilsett artisjokkhjerter, kikerter og mynte og la alt småkoke i 5-8 minutter til. Dryss over persille like før servering. Server med brød og salat.
Nam, nam, nam! Denne må vi forsøke. Tusen takk for oppskriften, Guro! 🙂