Den solgule Key Lime Pie’n fra kokeboken Kakefryd er den perfekte påskekake. Og vårkake. Og… Ja, en kake som funker bra hele året. 🙂
Key Lime Pie er staten Floridas offisielle pai, det ble faktisk lovfestet i 2006. I 1965 ble det fremmet en lovforslag om å bøtlegge alle som hevdet å servere Key Lime Pie uten å ha Key Limes i paien, men den loven ble heldigvis ikke vedtatt.
Men tilbake til Kakefryd fra Kakekrig-vinner Elisabeth Holm – med bloggen Bare Holm.
Kakefryd er på 220 sider og utgitt på Lunde Forlag. Boken er delt inn i sjokoladekaker, festkaker, paier, sauser og kremer, frukt og bær, desserter, småkaker, brød og boller, muffins og franske fristelser. Det finnes også litt tips. 57 oppskrifter deler kakekrigeren med oss og det er i hovedsak «gammeldagse» kaker – fra bestemors tid – eller klassikere som vi også kan kalle det.
Bildene i Kakefryd
Bildene er tatt av matstylist og fotograf Lise Mari Stang-Jacobsen, aka @hverdagslykkelise, på Berby Herregård. I tillegg til fine kakebilder byr Kakefryd på miljøbilder med statister i gammeldagse klær – noe som setter en fin stemning for boken. Alt er holdt i bestemors ånd, bortsett fra et eneste bilde – sjokoladeiskrem i blikkboks. Et kult bilde, men det eneste som bryter med konseptet.
Oppskriftene
I Kakefryd er det fleste oppskrifter fra bestemors tid – tradisjonelle paier og terter og toscakake. Men avokadosorbet og Snickerskake må da være litt mer moderne? Uansett – her var det mye jeg fikk lyst til å lage.
Leseropplevelsen
Jeg blir så glad av et personlig forhord. At jeg får vite litt om Elisabeth som person – for da får jeg en helt annen opplevelse av boken. Mat er personlig. For meg som ikke så Kakekrigen er det ekstra bonus å få vite om bestemoren, om bakeriet og tankene bak. Oppskriftene er smart satt opp på en forståelig måte for en som ikke er noen superbaker.
Savner kanskje litt mer informasjon for oss som ikke er helt støe i bakingen – som f.eks. i paioppskriften. Hvor lenge ca man skal piske eggeplommer og kondensert melk? Eller – det er smart å ha et bakepapir under kakeformen så det ikke blir smør i hele ovnen…
Hva lagde vi?
Vi laget Key Lime Pie, noe som neppe var en overraskelse etter innledningen. Det var det to grunner til – jeg elsker syrlige ting – og fordi det var få ingredisener. Da tenkte jeg dette må være enkelt, og noe selv mor kan klare!
Dommen over maten
Det er bare fem ingredienser i Key Lime Pie’n til Kakefryd. Bare 2 i bunnen. Likevel klarte jeg ikke å få til bunnen på første forsøk. Egentlig vet jeg ikke hva som skjedde, men jeg tror kanskje at jeg laget for tynne vegger i kaken – slik at de bare smeltet og sank sammen til en helt flat bunn. Jeg ble litt desperat og forsøkte å legge inn en kommentar med spørsmål på bloggen til Elisabeth, men jeg fikk ikke noe svar – så jeg fikk klare meg selv videre.
Etter å ha vært trofast seer av Masterchef Australia visste jeg jo at når du har gjort noe feil – må du bare gjøre det på nytt – så jeg forsøkte igjen. Denne gangen googlet jeg litt Key lime pies og kom over det smarte tipset om å begynne med å legge deigen på kantene av kakeformen. Det skulle jeg likt å vite før jeg startet den første gangen. Nå funket det bedre!
Jeg kunne også ønsket at Elisabeth hadde skrevet ca hvor lenge jeg skulle piske eggeplommene med den kondenserte melken – for at den skulle bli en «tykk masse» Når jeg tok ut kaken av ovnen var det mange luftbobler i min kake – så den lignet ikke helt på den i Kakefryd – så kanskje jeg skulle pisket litt mindre? Dette er spørsmål vi ikke så alt for bakevante sliter med… 🙂
Kaken ble kjempegod. Jeg syntes den ble litt lite syrlig, men vi kompenserte med limesaft i etterkant. Neste gang, og det blir en neste gang, blir det mer lime i selve kaken.
Hvem passer Kakefryd for?
Passer for alle bakeglade – og spesielt om du er litt nostalgisk.
Ville vi kjøpt Bakefryd?
Ja, her er det oppskrifter vi kan kose oss med i alle sesonger.
- 300 g Digestive-kjeks
- 200 g meierismør
- 8 eggeplommer
- 2 bokser (800 g) søt, kondsensert melk
- 3 lime – både saft og skall – altså, jeg liker en syrligere versjon og ville hatt i minst en lime til!
- Sett ovnen på 170 grader.
- Finn frem en rund springform på 24-26 cm.
- Smelt smøret – det kan du lett gjøre i microen.
- Knus kjeksene til fine smuler og bland sammen med smulene til en jevn masse.
- Trykk først kjeksmassen godt oppover sidene på kakeformen. Lag høye kanter – for kaka vil sige litt i ovnen.
- Sett springformen på et bakepapir på et stekebrett (så slipper du at det blir masse smørgris i ovnen) – og sett midt i ovnen.
- Stek bunnen i 12 minutter. Avkjøl helt – og skru stekeovnen ned på 150 grader.
- Pisk eggeplommer sammen med kondensert melk til en tykk masse. Her pisket jeg nok litt for lenge – for da ble det luftbobler i kaken – så følg med.
- Tilsett lime, både skall og saft , og pisk videre til massen er jevn.
- Hell eggekremen opp i det avkjølte paiskallet.
- Stek paien i 25 minutter på 150 grader midt i ovnen.
- Avkjøl i minst 3 timer, helst over natten. Sett kaken i kjøleskapet når den har nått romtemperatur.
- Elisabeth anbefaler å pynte med pisket kremfløte og fileter av lime. Høres ut som en god plan! 🙂
Kakefryd av Elisabeth Holm
Lunde Forlag
Pris: 350-399
Legg igjen en kommentar