Smaken av Oslo

  • Ut i Oslo
    • Amerikansk
    • Asiatisk
    • Burger
    • Fransk
    • Italiensk
    • Meksikansk
    • Norsk
    • Peruansk
    • Spansk
    • Diverse
  • Oppskrifter
    • Brød ++
    • Cocktails
    • Desserter
    • Drikker
    • Kaker
    • Middag
    • Supper
  • Kokebøker
  • Nytt & nyttig
  • Reise
  • Om Oss
You are here: Home / Oppskrifter / Kaker / Kjekskake med brunt smør og karamellisert hvit sjokolade

Kjekskake med brunt smør og karamellisert hvit sjokolade

15. oktober 2015 by Tjodunn 2 Comments

 

Farlig god...  Foto: Tjodunn Dyrnes

Farlig god…
Foto: Tjodunn Dyrnes

Det er sjelden jeg angrer på at jeg lager kake, men denne gangen gjorde jeg det!

Ikke fordi den ikke levde opp til forventningene, men fordi den ble såååå god at jeg fort skjønte at jeg ikke kom til å klare og ligge unna. Ikke hadde jeg lyst til å dele med noen heller, selv om kjekskaka var kjempestor. Du er herved advart!

Jeg ante ikke at man kunne karamellisere sjokolade, men det er altså enkelt og greit. Aldri har jeg hatt brunt smør i kakene mine heller, men det skal jeg definitivt fortsette med. Smakskombinasjonen med det brunede smøret og den ovnsbakte sjokoladen – ja, du vil ikke tro det før du har forsøkt det!

Del kjekskaken i så store eller små biter som du unner deg selv og dine medspisere. Et bittelite stykke er som en konfekt til kaffen!

 

Kjekskake med brunt smør og karamellisert hvit sjokolade
Author: Tjodunn
Prep time: 40 mins
Cook time: 60 mins
Total time: 1 hour 40 mins
Serves: 10-20 personer
Ingredients
  • 225 usaltet smør i terninger
  • 130 gram brunt sukker
  • 220 gramcastersukker
  • 1 teskje vaniljepulver
  • 2 egg
  • 375 gram siktet hvetemel
  • 1 teskje baking soda, siktet (eller natron)
  • 2 teskjeer cream of tartar, siktet (Ofte brukt i amerikanske oppskrifter. Jeg kjøpte min på Jakobs på Holtet, men den skal også finnes på apotek)
  • Til den karamelliserte sjokoladen trenger du:
  • 720 gram hvit, hakket sjokolade
  • 250 ml fløte
Instructions
  1. Sett ovnen på 160 grader.
  2. Plasser smøret i en stor, teflon eller tilsvarende, stekepanne på høy varme og rør til det smelter. La det koke i 3-4 minutter til det er gyldent og skummende. Hell det brunede smøret over i en bolle og sett den til side for å kjølne i 15-20 minutter.
  3. Ha smøret, sukker og vanilje i bollen til kjøkkenmaskinen og miks til det er godt blandet, rundt 5 minutter.
  4. Tilsett eggene, et av gangen, og rør godt mellom hvert egg.
  5. Så tilsetter du mel, baking soda, cream of tartar og blander dette sammen på lav hastighet, bare til det så vidt er blandet sammen.
  6. Rull ut deigen mellom to bakepapir til et 30-40 centimeters rektangel og legg den på stekebrettet. Jeg lot min dekke hele stekebrettet – og da blir det en litt tykk kjeksbunn.
  7. Bak bunnen i 20-22 minutter eller til den er gylden brun og midten av kjekskaken fortsatt er myk. Ta ut kjempekjeksen og la den kjølne helt på brettet.
  8. Mens kjekskaken kjølner karamelliserer du den hvite sjokoladen.
  9. Reduser varmen i ovnen til 120 grader og legg den hakkede sjokoladen i en ildfast form med litt høye kanter. Sett formen i ovnen og la den stå i 10 minutter.
  10. Etter de 10 minuttene tar du formen ut av ovnen og smører den utover med en slikkepott. Repeter så – sett formen tilbake i ovnen i 10 minutter før du tar den ut og rører rundt igjen. Dette gjør du i 40-45 minutter til sjokoladen er gylden brun. (Ikke vær bekymret om sjokoladen ser litt kornete ut, for den vil samle seg når du heller fløte over den!)
  11. Når sjokoladen har fått den ønskede farge tar du den ut og skrur av ovnen.
  12. Hell fløten i en liten gryte og varm den opp til den nesten koker.
  13. Rør fløten i sjokoladen til den blir til den mykeste krem. (Hvis den blir kornete, ty til det gamle, velkjente trikset med sikten. Det måtte jeg gjøre!)
  14. Så heller du sjokoladekremen over den kjølige kjekskaken og jevner den forsiktig utover med en slikkepott.
  15. Sett kaken i kjøleskapet til den er kald og sjokoladekremen har blitt stiv – minimum 20 minutter. Så kan du ta kjempekjeksen ut og dele den opp i firkantede serveringsstykker.
Notes
Kjeksen holder seg i en 3-4 dager i en lufttett beholder. Smart å oppbevare den i kjøleskapet, det gjorde jeg.
3.4.3177

Hos Trine, på den fine bloggen Oliven & sjokolade, kan du lese en god oversikt over utenlandske bakeingredienser som creme of tartar og baking soda, som jeg har brukt i denne oppskriften.

For flere salige stunder på kjøkkenet kan du prøve en av våre andre favoritter som deilige flødeboller eller hva med en silkemyk pærepai?

 

 

Filed Under: Kaker, Oppskrifter Tagged With: baking soda, cream of tartar, digg, enkel, hvit sjokolade, kake, karamellisert, karamellisert sjokolade, kjeks, kjekskake, oppskrift. brunt smør, sjokolade, søt

« Oppskrift på Wurst’s Famous Sweet Pickle Relish
Babes & buns på restaurant Huy på Aker Brygge »

Comments

  1. Tora says

    23. oktober 2015 at 10:10

    UGH, så godt! Valhrona selger en karamellisert hvis sjokoladeplate som er kjempegod! Har vært litt hekta siden jeg fant den!

    Brunet smør er knallgodt, får skikkelig god karamell/nøttesmak. Bruker det i mine favorittcrepes: http://www.butterandbrioche.com/beurre-noisette-crepes/ (jeg har nå litt sammalt mel i og sløyfer sukkeret så det ikke blir _så_ ille! Men fortsatt veldig gode pannekaker!)

    Takk for at du deler så spennende oppskrifter i den fine bloggen din!

    Svar
    • Tjodunn says

      24. oktober 2015 at 12:25

      Åh, nam. For noen pannekaker!!! Koselig at du liker bloggen – og selv takk for gode tips. Brunet smør skal jeg definitivt bruke til flere ting. Spiste is med brunet smørsmak – høres litt perverst ut, men veeeeldig godt. 🙂 Hilsen Tjodunn

      Svar

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

IMG_1061













Jeg startet denne bloggen som et familieprosjekt, et kulinarisk eventyr og en dannelsesreise for meg selv, mannen min Per og sønnen vår Storm.. Les mer→

Stikkord

amerikansk anmeldelse asiatisk barnevennlig blogg burger cafe cocktail cocktails enkel enkel oppskrift familievennlig favoritt foodie grünerløkka guide hvor skal vi spise i dag kafe kokebok kortreist kylling København lunsj mat mathallen middag new york ny oppskrift oslo Per Bremer reise reisetips restaurant restauranttips sentrum sjokolade smakenavoslo spisested tips Tjodunn Dyrnes Ukategorisert ut i oslo økologisk øl

Kategori

Arkiv

Søk

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress