– Hvem er Hanna Fjeldheim Dale? spør Per når han får kokeboken «Ren, glad mat» på bordet som bok nummer 7 i vår serie «Smaken av Oslo tester 52 kokebøker på 52 uker».
– Blogger, svarer jeg, men utover det vet jeg ikke så mye. Bloggen heter Happyfoodstories.com, – det står sikkert mer i boka. Men det gjør det ikke…
Det er litt rart å begynne en bok med matfilosofien til en jeg som leser ikke vet noe om. Kanskje har forlaget tenkt at alle vet hvem Hanna er? Og kanskje gjør alle andre enn jeg og Per det, for hun har mange dedikerte følgere på bloggen og 27,2K følgere på Instagram. Jeg savner uansett mer om Hanna – for jeg vil gjerne vite mer om mennesket bak kokeboken. På baksiden av boken står det at Hanna har en bachelorgrad i human ernæring og holder på med en mastergradi i klinisk ernæring. Intro-delen av boken er skrevet mer klinisk enn personlig, noe som dessverre heller ikke fyrer opp leselysten min. Det er også gjennomgående lite personlige referanser og krydder i boken, noe som er litt overraskende. Her synes jeg forlaget skulle pushet bloggeren i en litt mer personlig retning.
«Ren, glad mat» har gode oppskrifter, men når man selger en kokebok med bilde av forfatteren både på utsiden og innsiden – så vil jeg vite mer om mennesket bak boken. Gi oss mindre klinisk ernæringsfysiolog og mer Hanna i neste bok!
Bildene:
Bildene i boken er fra fine til helt ok. De viser maten og er enkelt stylet, men byr ikke på den store sikle-faktoren dessverre. Bildet med frokostgrøten, som vi valgte å lage, er kjempefint – og kanskje også en medvirkende faktor til at vi valgte å teste nettopp denne retten. Bildene som strekkes over to sider fungerer dårligere enn enkeltsidebildene. Dobbeltsidebildene er ikke godt nok stylet til å fortjene å bli strukket på denne måten. Jeg synes heller ikke coverbildet yter den søte Hanna og den gode maten rettferdighet – det hele ser litt gammeldags ut.
Men en ting burde vi være spart for – og det er kombinasjonen bare tær og mat. Jeg er ikke spesielt finslig og jeg forstår at det er tenkt som et stemningsbilde som sier sommer og høsting, men andre menneskers føtter kombinert med middag er usmaklig og burde vært droppet.
Oppskriftene:
Bokens oppskrifter er inndelt i frokost, salater og småretter, supper og gryter, middag, tilbehør og desserter, bakst, søtsaker og kos. Her er det mange digge oppskrifter jeg gjerne vil teste ut i alle kategoriene. Oppskriftene er enkle og kan brukes både i hverdagen og i helgen. Brød og kaker vil vi teste ut i helgen – bananis kan bli vanedannende og noe vi bare må ha hele uken. 🙂
Leseropplevelsen:
Som nevnt tidligere synes jeg boken preges mer av den kliniske ernæringsfysiologen enn av mennesket bak boka, nemlig Hanna. Og det gjør at introen til boka blir kjedelig og det samme blir introene til oppskriftene. Hanna – jeg vil ha mer moro og inspirasjon. Det skal jo være gøy å lage mat!
Heldigvis har Hanna mange oppskrifter som jeg får lyst til å lage. Selv om det ikke er fristende språklig, så blir totalt sett leseropplevelsen helt grei – men den kunne enkelt vært så mye bedre.
Hva lagde vi:
Det var faktisk mange ting jeg hadde lyst til å lage, men noe som passet perfekt for oss denne uken var Hannas kalde frokostgrøt med havre og chia. Kjært barn har mange navn – vi bruker vanligvis betegnelsen kjøleskapsgrøt. På engelsk heter den overnight oats.
Når vi lager kjøleskapsgrøt pleier vi å lage en stor porsjon, for grøten holder seg mange dager i kjøleskapet, men varer ikke særlig lenge for alle går og forsyner seg av den både til frokost, kveldskos, skolemat og mellommåltider. Vår kjøleskapsgrøt finner du HER.
Grøten fra «Ren, glad mat» er kjempegod og det ble kamp om den ene porsjonen vi lagde, så her må det kjapt lages mer. Vi liker godt at Hanna bruker både det nye superfrøet chia og det gamle superfrøet linfrø i samme grøt. Vi brukte den nye biolaen med kokossmak og det ble skikkelig yummy.
Hvem passer boken for:
Boken passer for alle. Oppskriftene er enkle, så her kan unge og uerfarne kokker få til gode retter. Vi synes også boken gir inspirasjon til hverdagsmat og litt digg til helgen.
Ville vi kjøpt den:
Ja, basert på oppskriftene ville vi ha kjøpt boken. Hadde vi begynt å lese introen i butikken, kan det hende den hadde havnet tilbake i hylla.
- 2,5 dl naturell kulturmelk (Cultura eller Biola)
- 2 ss havregryn
- 1 ss chiafrø
- 1 ss linfrø
- Rør sammen alle ingrediensene i en bolle. La det stå kjølig i ca 20 minutter, eventuelt over natten. Topp med ønsket frukt og bær, og nyt en frisk og deilig start på dagen.
«Ren, glad mat»
Hanna Fjeldheim Dale
J. M. Stenersens Forlag AS
Pris: 349,-
Sofie says
Tusen takk for superfin anmeldelse/gjennomgang, og gleder meg til å prøve grøten!
Sofie // blandingsdrops.wordpress.com
Tjodunn says
Hei Sofie og takk for kommentar! 🙂
Grøten er kjempegod – og kan varieres med ulik melk, Styrk sjokolademelk, yoghurt, juice – alt du tenker kan være bra. Håper du koser deg med deilig frokostgrøt.
Hilsen Tjodunn
Terje Dyrnes says
Fristende bilder og tekst. Blir nok noe på taket i KBN neste tur. Denne helga måtte vi trøste oss med «La Glace» og «Det lille apotek.» Ikke dårlig det heller.
Tjodunn says
Høres ut som en fabelaktig Københavntur. Kommer flere favoritter på bloggen etter påskeferien. Hilsen Tjodunn