Jeg har nettopp spist en himmelsk gulrotsuppe, kvitrer jeg, etter en pressevisning.
Du er så heldig, mamma!
Og det er sannelig sant. Jeg har vært ute på jobb og blitt servert god mat og drikke, møtt spennende mennsker og lært om nye ting. For en fantastisk jobb!
Denne gangen var det snakk om trender, om nordmenns behov for trygghet, ro og tradisjon, om nye produkter og tankene bak. I et studio på Lilleborg med stor takhøyde er det innredet hjemlig – og vi er invitert «Hjem til oss» av Høie of Scandinavia, Wik & Walsøe og Nordic Lighting. Utstillingen var vakkert kuratert av Kirsten Visdal og Per Olav Sølvberget.
Gulle god gulrotsuppe
Som det matvraket jeg er, kjente jeg duften av ingefær og hvitløk da vi kom inn dørene. Et lite overblikk viste at det måtte være suppe på menyen og ganske riktig. Vi ble senere servert gulrotsuppe. Og for en fantastisk rett!
Det ble mmm’et og nam’et rundt langbordet. Den gylne gulrotsuppen varmet både innvendig og utvendig. Og jeg tenkte – denne må jeg bare få oppskriften på!
Serveringen sto Bestemor Lillys kjøkken for. Dagen etter mailet jeg dem og spurte pent om å få oppskriften. (Sist vi la ut suppe her på bloggen var det en deilig, kremet blåskjellsuppe fra Danmark.)
På hjemmesidene kunne jeg lese om den faktiske bestemoren, Lilly Oselie Kiserud, som var bondekone og husmor på Eng gård i Våler, Østfold.
For en bestemor!
«Selv om det kunne være trange kår og mange munner å mette var det aldri mangel på bordets gleder med Lilly på kjøkkenet. Først opp om morgenen, sist i seng; Lilly sanket og høstet, slaktet og hermetiserte, saftet og syltet, knadde og bakte, stekte og kokte – og med sin utrettelige kjærlighet for mat og mennesker delte hun med alle som tilhørte eller kom innom Eng gård. Slik ble Lilly Oselie Kiserud kjent og elsket for sitt milde vesen og sin gode hjemmelagede mat.»
For en bestemor!
Barnebarn og cateringansvarlig Ole Robert Fimbul-Kiserud sendte positiv og hyggelig mail tilbake. Klart det – oppskrift skal du få!
På Bondens Marked fikk jeg tak i førsteklasses økologiske gulrøtter fra Korsvold gård – og så var det bare å gå i gang. Her skal det bli gulrotsuppe til hele familien.
Ærlighet varer lengst
I mailen skriver Ole Robert:
«For å være ærlig bruker jeg hverken oppskrift eller nøyaktige mål når jeg lager mat, ei heller denne suppen. Jeg har likevel forøkt å skrive ned en oppskrift basert på ingrediensene jeg bruker i suppen, men vær obs på at du nok må prøve deg litt frem på målene (særlig med henhold til mengden væske).»
Jeg droppet én chili, men ellers holdt jeg meg til oppskriften. Og resultatet ble kremete, myk og likevel forlokkende heit gulrotsuppe!
Her kommer oppskriften jeg fikk lov å dele av Ole Robert! Tusen takk!
- 2 kg gulrot, skrelt og skivet
- 2 store gule løk, skrelt og skivet
- 1 kinesisk hvitløk, skrelt og skivet
- 1 bit ingefær (3-4 cm), skrelt og skivet
- 2 røde chili (med frø), grovhakket
- kylling- eller grønnsakkraft
- 3 dl kremfløte
- 1 dl sæterrømme
- Saften av en appelsin
- Salt og pepper
- Blank løk, hvitløk, ingefær og chili i nøytral olje. Ha i gulrot og stek videre i et par minutter.
- Hell over varm kraft til grønnsakene er akkurat dekket, og la koke under lokk til gulrøttene er helt møre.
- Bruk en god stavmikser i gryten, og kjør blandingen lenge – til den er absolutt glatt.
- Tilsett fløte, rømme og appelsin. Kjør videre med stavmikser et par minutter.
- Smak til med salt og pepper. Suppen tåler en del salt.
- Juster tykkelsen med kraft/fløte. Juster syrebalansen med appelsin.
- Skum suppen opp med stavmikser rett før servering.
- Server gjerne med persilleolje eller en lett ramsløkspesto, sier Ole Robert.
- Jeg brukte ramsløksolje fra Ellitsgaard, salte gresskarkjerner og pannestekt spekeskinke som topping. Det ble kjempegodt!
Gulrotsuppe med ingefær er en av mine favoritter! Gjerne med noe godt brød ved siden av. Jeg ser at denne er laget med appelsinsaft, noe jeg aldri har prøvd. Høres absolutt spennende ut!