Smaken av Oslo

  • Ut i Oslo
    • Amerikansk
    • Asiatisk
    • Burger
    • Fransk
    • Italiensk
    • Meksikansk
    • Norsk
    • Peruansk
    • Spansk
    • Diverse
  • Oppskrifter
    • Brød ++
    • Cocktails
    • Desserter
    • Drikker
    • Kaker
    • Middag
    • Supper
  • Kokebøker
  • Nytt & nyttig
  • Reise
  • Om Oss
You are here: Home / Kokebøker / Kylling Bombay fra Jamies Supermat

Kylling Bombay fra Jamies Supermat

7. februar 2016 by Tjodunn Leave a Comment

Bombaykylling a la Jamie Oliver.

Bombaykylling a la Jamie Oliver.

Når den britiske matmesteren Jamie Oliver kommer med en ny kokebok, ja da er er vi interesserte. Det er ikke til å stikke under en stol at mannen er både en sjarmerende fyr, en flink kokk og kanskje en enda bedre forretningsmann? Flere av våre familiefavoritter har en gang hatt sitt utgangspunkt i en Jamie-oppskrift, så derfor er valget enkelt: Bok nummer 5 i vår 2016-serie «Smaken av Oslo tester 52 kokebøker på 52 uker» må bli «Jamies supermat».

I hans 12. kokebok oversatt til norsk er det lagt hovedvekt på at vi skal ta de riktige matvalgene mesteparten av tiden for å oppnå det aller viktigste: God personlig helse. Lavkalori-oppskrifter på minst 30 frokoster, 30 lunsjer og 30 middager skal hjelpe oss på veien til et sunnere liv. Jada. Selv om det er blitt februar – er vi fortsatt opptatt av sunn og bra mat for hele familien.

 

Boken:

Alle som har sett Jamie på TV, vet at han er en formidler av rang. Entusiasmen for den sunne og smaksrike maten bobler over, og du får rett og slett lyst til å lage maten selv. Klarer han å overføre engasjementet til papiret? Det er i alle fall ikke vanskelig å skjønne at det er en mann med en misjon. I innledningen hamrer han inn budskapet om næringsrik og sunn mat, de siste 30 sidene er en slags ernæringsskole. Et av kapitlene handler om alkohol, der budskapet er å drikke på en forsvarlig måte. Men her fikk vi litt bakoversveis: De britiske helsemyndighetenes og WHOs alko-anbefalinger er at menn ikke skal drikke mer enn 21 enheter i uken, kvinner ikke mer enn 14. Wow. Er ikke dette myyyye? Vi føler vi er innafor – og det er jo en god følelse. 🙂

Jamie sier selv at han bruker boka/oppskriftene mandag til torsdag/fredag – så her snakker vi hverdagsmat. I helga skal det være rom for kos. Takk og pris!

Jamies supermat.

Jamies supermat.

 

Bildene

Vi visste ikke at Jamie Oliver også er en habil fotograf – han har selv tatt matbildene. Ikke stor fotokunst, men for ham har det vært best å gjøre det slik: «Boka har nærmest blitt en dagbok for meg. Det innebærer også at jeg har fotografert all maten selv, siden det ofte har tatt tid å skape perfekte oppskrifter», skriver han selv i forordet. Helt ok resultat.

 

Oppskriftene

Jamie lover at samme hvilken oppskrift du velger, så vil du bli mett. Frokostrettene har maks 400 kalorier, lunsj- og middagsrettene overstiger ikke 600 kalorier. Så blir det noen kalorier til overs, som du kan bruke opp på snacks og drikke. I et eget kapittel serveres godsaker med kaloriinnhold på rundt 100. For den som er opptatt av kaloriregnskap, blir det dermed enkelt å holde oversikten. Det var dessverre ikke alt fikk vi fikk lyst til å lage når vi bladde gjennom første gang – slett ikke alt.

Av middagsrettene var det færrest fristelser. Heldigvis stod det bedre til med frokostene og lunsjene. Her var det riktig mange oppskrifter vi kunne tenkt oss å utforske, så litt kjipt med middagene. Men hvis målet skulle være en langsiktig omlegging av kostholdet, vil det likevel vært god inspirasjon å hente. Vi ble uansett mer inspirerte av Kjøttfri mandag!

 

Leseropplevelsen

Ikke noe virker tilfeldig når matimperiet Jamie Oliver kommer med kokebok. Her er fargene avstemte, layouten elegant og sober. Jamie Oliver skriver som han snakker «…mitt fantastiske mat- og ernæringsteam…», «…de utrolige legene, forskerne og professorene…», «…de vidunderlige gamle menneskene…», og så videre. Litt slitsomt, men på den annen side, litt sjarmerende også.

Det må være vanskelig å oversette Jamie og vi synes kanskje oversetteren her har hatt litt problemer med å variere Jamies muntlige språk Det som er verre er når det blir overstatt feil.

I oppskriften vi valgte er Jamies «cumin» oversatt til norsk med «karve». Vi stusset litt over karvefrøene og sjekket oppskriften på engelsk – og så wikipedia.  Her står det at karve på engelsk heter caraway og cumin er spisskumin.»Spisskum forveksles ofte med karve, men det er snakk om to forskjellige arter, og krydderet smaker og lukter forskjellig» – altså ville den norske utgaven av Jamies Bombay kylling smakt annerledes enn den opprinnelige, på grunn av en oversettelsesfeil. Det er ikke bra!

 

Hva lagde vi:

Vi fikk absolutt lyst til å lage mange av frokostrettene og lunsjene, men vi trengte en middagsrett denne dagen og det var dessverre ikke like fristende. Vi landet på Bombaykylling og blomkål med pappadums, ris og spinat. Noe av utfordringen med tidligere Jamie-retter har for oss vært å få tak i alle ingrediensene på en enkel måte. Men denne gangen lot alt (bortsett fra pappadums) seg skaffe på den lokale Coop-en.

I oppskriften står det en tilberedningstid på 40 minutter. Vi brukte nok 20-30 minutter ekstra – sikkert siden det alltid er litt fomlete første gang.

Dommen over maten

Det eneste vi reagerte på i oppskriften – i tillegg til før nevnte karvefrø – var all sitronsaften – en hel sitron til to personer. Vi skulle ha middagsgjester og laget bombaykylling til syv store og små. Vi bremset litt på sitronen, både i dressingen og i kyllingmarinaden. Og det var jammen bra! For dette smakte helt på grensen syrlig, gitt! Likevel fikk maten godkjent karakter både fra gjestene og fra oss. Spinaten, som vi var litt bekymret for om smågjestene ville like, gikk ned på høykant.

PS: Men neste dag ble retten enda bedre. Kyllingrestene fikk en god klunk kokosmelk, ananasjus og litt andre godsaker i seg. Hva som skjedde med kaloriregnskapet kan man jo bare tenke seg…

Hvem passer boken for? 

Boken er fin for den som har lyst til å spise sunnere. Og for den som vil spise mer kalorifattig. Du vil få god inspirasjon og vite mer om hva som er bra for deg.

Ville vi kjøpt boken

Tja. Budskapet på omslaget «Hverdagsmat du blir friskere og gladere av», vil nok lokke mange. Vi føler oss relativt friske og glade og ble litt skuffet over middagsoppskriftene. Så selv om vi liker og er fascinerte av fenomenet Jamie Oliver vi skeptiske. Når det er elementære oversettelsesfeil i den eneste oppskriften vi forsøker å lage – må det dessverre bli et nei til joviale Jamie!

Kylling Bombay fra Jamies Supermat
Author: Jamie Oliver
Prep time: 30 mins
Cook time: 30 mins
Total time: 1 hour
Serves: 2 pers
Ingredients
  • 100 g brun ris
  • 1/2 liten blomkål (400 g)
  • 1/2 bunt frisk mynte (15 g)
  • 6 ss yoghurt naturell
  • 1 sitron
  • 1 toppet ts hver av malt gurkemeie og middels sterkt karripulver
  • 1 ss balsamicoeddik
  • 2 hvitløkfedd
  • 3 cm stor bit ingefær
  • 2 x 120 g kyllingbryst uten skinn
  • 1 strøken ts hver av spisskummin og svarte sennepsfrø
  • 4 ustekte pappadums
  • 60 g babyspinat
  • 1 frisk chili
Instructions
  1. Forvarm stekeovnen til 220 grader. Kok risen i en kjele med lettsaltet, kokende vann ifølge anvisningen på pakken. Skjær blomkålen i tynne skiver, og legg dem i et dørsslag oppå risen. Legg på lokk, og la blomkålen dame med i 15 minutter.
  2. Ta myntebladene av stilkene, og ha bladene i en blender (sett til side noen få av de minste bladene). Ha 3 ss yoghurt, saften av 1/2 sitron og litt vann i blenderen, og kjør maskinen i 1 minutt til en supersmidig dressing. Ha den over i en pen skål, og sett den i kjøleskapet til senere. (Obs – vi syntes dressingen ble litt i syrligste laget og vil anbefale deg å smake selv – og kanskje tilsette litt søtt om du ønsker det!)
  3. Du trenger ikke vaske blenderen – bare ha i resten av yoghurten og saften av den andre 1/2 sitronen (her vil vi også anbefale at du holder litt igjen på sitronen og smaker deg frem), gurkemeie, karripulver og balsamicoeddik i blenderen. Kjør til en marinade, og ha denne over på en stor stekeplate. Skjær noen små snitt i kyllingbrystene slik at overflaten blir større, og vend dem i marinaden. Når blomkålen er ferdig dampet, legger du den på stekeplaten med kyllingen, vender alt raskt sammen, drysser over spisskumin og sennepsfrø og setter platen i stekeovnen i 15 minutter, eller til kyllingen er gjennomstekt og blomkålen sprø.
  4. Når risen er ferdigkokt, lar du den renne av i en sil og heller litt av kokevannet tilbake i kjelen. Sett silen med ris tilbake på kjelen, legg på lokk og sett kjelen på laveste varme slik at risen holder seg varm. Varm pappadums i henhold til forpakningen Skjær kyllingen i biter og fordel kylling, blomkål, ris, spinat og pappadums på tallerkener. Drypp over dressing. Skjær chilien i tynne ringer og dryss dem på toppen. Avslutt med noen små mynteblader og hiv innpå.
3.4.3177

 

Jamies supermat.

Jamies supermat.

Jamies supermat

Av Jamie Oliver

Gyldendal

Pris: 349 kroner

 

 

 

Filed Under: Kokebøker Tagged With: hverdagsmat, Jamie, Jamie Oliver, Jamies Superfood, kylling, lett, oppskrift, oppskrift på kylling, ris, sitron, spinat, sunn, superfood, yoghurt

« Kylling satay fra kokeboken Gatemat
Vi feirer med verdens beste pannekaker »

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

IMG_1061













Jeg startet denne bloggen som et familieprosjekt, et kulinarisk eventyr og en dannelsesreise for meg selv, mannen min Per og sønnen vår Storm.. Les mer→

Stikkord

amerikansk anmeldelse asiatisk barnevennlig blogg burger cafe cocktail cocktails enkel enkel oppskrift familievennlig favoritt foodie grünerløkka guide hvor skal vi spise i dag kafe kokebok kortreist kylling København lunsj mat mathallen middag new york ny oppskrift oslo Per Bremer reise reisetips restaurant restauranttips sentrum sjokolade smakenavoslo spisested tips Tjodunn Dyrnes Ukategorisert ut i oslo økologisk øl

Kategori

Arkiv

Søk

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress