I Smaken av Oslo liker vi å reise og vi liker å spise. Noen reiser kan man gjøre uten å forlage kjøkkenbenken. Det har vi gjort denne uka!
Bok nummer 4 i vår nye serie «Smaken av Oslo tester 52 kokebøker på 52 uker» er Stian Floer og Jan Robin Ektvedts «Gatemat fra hele verden», som kom ut i fjor. (Forrige ukes kokeboktest kan du lese HER!) De røffe kokkene fra restauranten Hitchhiker på Mathallen i Oslo, har nemlig en forkjærlighet for den maten man finner på reisefot, fra gryter i små boder, servert fra foodtrucks eller fra en grill i veikanten.
Begge har, som de forteller i bokens forord, lang erfaring fra klassiske restauranter, men de lot seg frustrere over alle reglene og alt snobberiet. Derfor forfulgte de drømmen, dro i 2013 på inspirasjonstur til New York, og med seg hjem hadde de ideen til en gatematrestaurant i Oslo. Hitchhiker åpnet vinteren 2014 og vi har anmeldt den her.
Boken:
Layouten er rocn’n’roll-aktig på matt papir. Oppskriftene er oversiktlig presentert, og fremgangsmåtene greit forklart. En utfordring kan være at mange av de eksotiske ingrediensene ikke lar seg skaffe der du bor; ikke alle er så heldige å bo i nærheten av gode innvandrerbutikker. Forfatterne har løst dette ved å stjernemerke de mest fremmedartede komponentene, og henvise til en ordliste bakerst i boken der det er forslag til hva de kan erstattes med. Det liker vi godt!
Bildene
Det matte papiret går naturlig nok noe ut over bildekvaliteten, men det passer til den litt røffe stilen på kokeboken Gatemat. Personlig liker vi best matbilder på glanset papir, der du virkelig kan studere detaljene og la deg friste.
Oppskriftene
I «Gatemat»-boken deler de to kokkene mange av oppskriftene sine fra 29 destinasjoner over hele verden. Fra Kristiansund i nord med Mammas sveler, til Singapore i sørøst. En del av rettene virket kanskje litt ambisiøse å gå løs på til en helt vanlig middag. Tjodunn var gira på hjemmelagde tortillas med chili con carne, men mistet litt motet da man måtte starte med to kilo oksehaler som skulle kokes kraft av «tidlig på morgen samme dag – eller aller helst dagen før». Men det dukker opp flere andre fristende alternativer vi får lyst til å prøve oss på. For eksempel den argentinske salsaen chimichurri, peruansk chevice eller chicken mole fra Austin.
Leseropplevelsen
Selv om du ikke er i kjøkkenmodus, er det gøy å bla i boken, drømme seg tilbake til fordums ferieopplevelser i matveien, eller lære litt om matkultur fra hele verden. Det er også spennende å lese kokkenes små, personlige anekdoter i innledningen til flere av oppskriftene.
Hva lagde vi:
Smaken av Oslo hadde noen fantastiske dager i Singapore for et par år siden, og ville gjerne teste en av oppskriftene derfra. Egentlig burde det vært peppercrab, denne intense, sterke og klissete retten vi ikke kan få nok av. Men vi landet på litt enklere chicken satay (kyllingspyd med peanøttsaus), det som kokebokforfatterne kaller en av de meste utbredte og populære asiatiske rettene i Norge.
Vi gikk for ferdig renskårede lårfileter fra super’n (vi synes lårfiletene smaker mer enn kyllingbryst), og de andre ingrediensene var stort sett vanlig butikkvare.
Oppskriften var grei å følge, men, note to self, det kan være greit å lese gjennom på forhånd. Per gikk med friskt mot igang med peanøttsausen, og lagde den ferdig før han oppdaget at kyllingen skulle marineres i noen timer før steking.
Kokebokforfatterne anbefaler at kyllingspydene skal grilles over glødende kull. Vanskelig for oss på vinteren, så vi valgte steking på riflete stekepanne, for å gi kyllingen en illusjon av grillrist. Ble bra, det og. I boken anbefales ris og salat om du vil gjøre retten om til middag. Vi serverte kylling satay-spydene med litt rester vi hadde i kjøleskapet – potetbåter og en fresh salat på gulrot, eple og fennikel med en zingy dressing.
Dommen over maten
Kylling satay har vi i Smaken av Oslo spist mange, mange ganger før, men aldri lagd selv. Og vanskelig var det ikke. Kyllingfiletene smakte godt, med et sting av ingefær og chili, og peanøttsausen var absolutt innafor. Riktignok fikk den en ørliten bitter smak, som vi kanskje burde justert litt. Men bare en ting: Oppskriften ga enorme mengder peanøttsaus! Så resten av uken ble den spist i de merkeligste kombinasjoner.
Ville vi kjøpt boken
Ja. Blandingen av matreise og oppskrifter gjorde den til en vinner her i globetrotter-wannebe-heimen. Blir flere matreiser på kjøkkenbenken fremover – Tjodunn har sett seg ut Kati Roll som neste prosjekt: Indisk lefse med smør og spicy kyllingfyll! «Noe av det beste jeg spiste mens vi lagde denne boka – den slår definitivt knockout på de fleste rullekebabene jeg har smakt,» sier Jan Robin. Da er den saken avgjort!
Hvem passer boken for
Alle som liker å reise og blir inspirerte av matkulturen fra andre land. Her kan du lære mye.
- Satayspyd:
- 4 kyllinglår, renskåret og skåret i skiver
- 1 ts finrevet ingefær
- 1 ts finrevet sitrongress
- 1 ts finrevet chili
- 1 ts finrevet hvitløk
- 1 ss olje
- Sataysaus:
- 2-4 fedd hvitløk, knust og renset
- 1/2 rødløk, finhakket
- 1 rød chili, renset
- 4 ss tørket sopp
- 150 g rå, usaltede peanøtter
- 1/2 dl solsikkeolje
- 2 limeblader
- 1 dl kyllingkraft (kan sløyfes)
- 1 boks kokosmelk
- 3 ss østerssaus
- 2 ss finhakket ingefær
- 1 ss finrevet sitrongress
- 2 ss finhakket korianderstilk
- 2 ss fiskesaus
- saft og skall fra 1 lime
- Satayspyd:
- Bland alt sammen i en bolle og la det helst stå noen timer. Legg trespydene i vann.
- Tre de marinerte kyllingbitene på spyd og grill til bitene er mørkt gylne.
- Sataysausen:
- Ha først hvitløk, rødløk, chili, tørket sopp og peanøtter i en gryte, fres det godt i olje på medium høy varme.
- Tilsett så limeblader, kyllingkraft, kokosmelk, østerssaus og ingefær. Skru ned varmen litt og la det hele småtrekke noen miinutter før du kjører det i blenderen eller med stavmikseren til en pasta.
- Bland inn sitrongress og korianderstilk og smak til med fiskesaus og lime.
Gatemat fra hele verden
Av Stian Floer og Jan Robin Ektvedt.
Forlaget Press
Pris: Fra 249 til 350 kroner
Legg igjen en kommentar