Smaken av Oslo

  • Ut i Oslo
    • Amerikansk
    • Asiatisk
    • Burger
    • Fransk
    • Italiensk
    • Meksikansk
    • Norsk
    • Peruansk
    • Spansk
    • Diverse
  • Oppskrifter
    • Brød ++
    • Cocktails
    • Desserter
    • Drikker
    • Kaker
    • Middag
    • Supper
  • Kokebøker
  • Nytt & nyttig
  • Reise
  • Om Oss
You are here: Home / Reise / Lille Noma – restaurant 108

Lille Noma – restaurant 108

19. august 2016 by Tjodunn 2 Comments

Restaurant 108 (8)

Den søte Übersjåføren ønsker oss god fornøyelse på restaurant 108 når hun slipper oss av få meter fra inngangsdøren.

– Wow. Jeg gleder meg skikkelig, innrømmer Tjodunn.  Storm er sånn passe deltagende og mer interessert i Pokemons som stadig dukker opp, mens Per deler begeistringen for Lille-Noma. Vi har vært mye i København og får du ikke bord her kan du sjekke ut spiseguiden vår her, og den fantastiske restauranten høyt oppe på taket i Østerbro – Stedssans.

Innenfor dørene mangler det ikke på ansatte. Vi blir ønsket velkommen av tre-fire medarbeidere og tar et første blikk på lokalene.

– Sååå lekkert! Se lampene!

Restaurant 108 (12)

Tidligere Relæ- og Noma-chef Kristian Baumann har startet sin første restaurant 108, nærmest i skyggen av moderrestauranten Noma som ligger bare rundt 50 meter unna. Den unge kokken eier og driver restauranten, men med patriarken René Redzepi som businesspartner.

På denne måten følger Noma og Redzepi opp chef-trenden med å starte en rimeligere versjon av suksessrestauranten sin. Men i motsetning til de fleste andre kokker har Redzepi overlatt roret til en annen kokk.

Mens René og resten av Noma-crew’et dro til Australia i januar, hadde 108 en fire måneders pop up i Nomas lokale, som en treningsperiode. 27. juli var det premiere på alvor og dørene i de nye lokalene til restaurant 108 åpnet for publikum.

– 108 vil alltid være en del av Noma-familien, sier Baumann.

Restaurant 108 (5)

Inne i 108 er det mest voksne, men også noen andre  barn enn Storm. Vi får et deilig hjørnebord med fullt overblikk over hele lokalet. Menyen blir presentert av restaurant manager Jacob Møller. Han forklarer konseptet – man velger småretter og eventuelt en større (livrett) som skal deles: lam, breiflabb eller sommergrønnsaker. I tillegg er det tre desserter.

Når det gjelder drikke er det mye spennende og til rimelige priser på vinlisten. Over et glass deilig cremant ser vi over både meny og vinliste. Vi bestemmer oss for hvitt, men vi overlater beslutningen om hvilken til Jacob. Han kommer opp med to forslag – og både Per og jeg får smake på begge. Vi lander på en Chardo Gai fra Tony Bornard til prisverdige 475 kroner.

Restaurant 108 (1)

Fra matmenyen bestiller vi: braiserede oksehaler, grillet courgette, karamellisered mælkeskind og en halv lamme-livrett. I utgangspunktet ville Per prøve fisken som livrett og jeg ville teste grønnsakene med sommertrøffel, men barnet trumfet – og fikk sin vilje med lammet. Dessertene venter vi med til vi har spist.

Store glassvinduer viser kjøkkenet og vi kan se at alle aktiviteter overvåkes nøye av Kristian Baumann.

Restaurant 108 (2)Restaurant 108 (3)

Først ankommer de tre mindre rettene. Oksehaleboller med granskudd, et karamellisert melkeskinn med grillet svinebryst og wasabina og grillede courgetter med røkt Hay cheese og solbærblader. Alt smaker fortreffelig, men min favoritt er courgettene (squashen) med den røkte ostesausen! (Osten i denne retten ble senere endret på menyen til en Gammel Knas fra Arla). Crunchy, grillede grønnsaker med røykt ostesmak er vakkert lagt opp i skål. Oksehalene smakte også deilig med granskuddene på. Det karamelliserte melkeskinnet, som så ut som en pannekake, brettes rundt salat og svinebryst og mumses ned.

Vårt relativt bespiste barn syntes det meste var rart denne dagen, men likte melkeskinnet, brødet, smøret og den økologiske colaen.

Stemningen i lokalet er god. Folk er glade og begeistrede. Bordene fylles med stadig flere gjester. Det er plass til rundt 75-85 mennesker i lokalet. Det finnes også en del av 108 hvor du kan ta en kaffe og et wienerbrød – men vi sitter i restaurantavdelingen.

Restaurant 108 (7)

Så kommer lammet – rykende varmt fra kjøkkenet. Det serveres med løk, solbærblad og en røkt smørsaus med hyllebærkapers på en felles severingsfat. I tillegg får vi hver vår tallerken med grønt tilbehør. Per får utlevert en tollekniv, og får æren av å dele opp lammet ved bordet. Kombinasjonen av det syrlige og røyksmaken er perfekte til det møre lammet.

– For en gangs skyld er jeg akkurat passe mett til å spise dessert, smiler Per. Storm, som har vært utenfor på rekognosering fordi de voksne aldri blir ferdige med å spise, er innom bordet igjen. Han vil heller ha pannekake hos gateselgerne utenfor enn dessert hos 108. Kidsa nå til dags!

Vi diskuterer frem og tilbake og lander på «vilde blåbær med krydderier og creme double smagt til med sukkertang og ale» pluss en «hindbær og hybenroser – som karamell, granité og sprødt». Og kaffe. Guttungen himler med øynene og forsvinner ut døren igjen.

Restaurant 108 (11)Restaurant 108 (10)

Overraskelsen er stor når vi får presentert en blåbær og en «kræmmerhus av surdeigsbrød fylt med  ristet bygg-is og hasselnødder». Kokken som serverer ser våre litt spørrende ansikter og sier «bare rolig»! Han forsvinner tilbake til kjøkkenet hvor han umiddelbart skal lage en ny bringebærdessert til oss.

Vi klarer ikke vente, men spiser de to dessertene som allerede har ankommet med det største velbehag. Og så deler vi bringebærdesserten når den kommer. Aaaahhh.

Alle tre er himmelsk deilige, men må vi rangere kommer bringebærdesserten på førsteplass, blåbærene på 2. og cornettoen på 3. Men alle får olympisk medalje!

Vi har ikke lyst til å forlate hjørnebordet. Helst ville vi orket å spise oss gjennom hele menyen og smakt på flere herligheter fra vinkartet, men det må bli en annen gang. Pokemonjegeren slår ut med armene og himler med øynene. Det er på tide å bevege seg. Men vi kommer tilbake – uten barn!

Pris for spisegildet: 2020 danske kroner. Ikke ille i det hele tatt for mat og drikke på dette nivået.

IMG_7935

Passer for:

Barnefamilier: Tja. Ikke i utgangspunktet.

Enestående spisegjester: Så vidt vi kunne se var det ingen bardiskbespisning eller communal table.

Kjærestetur: Jaaaa. Her kan man kose seg max sammen.

Vennetur: Her passer det både for par, venninne- og gutteturer. Stemningen er super og maten topp! La de flinke vinkelnerne komme med spennende forslag. Det vil dere ikke angre på.

Hjem til 108 HER!

 

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Filed Under: Reise Tagged With: 108, guttetur, her bør du spise, kjærestetur, København, københavntips, købentips, Noma, reise, reisetips, restaurant 108, restauranttips, Strandgade 108, venninnetur

« Bli med på grønn middag på Losæter
Liten reiseguide til Malmö »

Trackbacks

  1. Spis deg glad i Malmø - Bortebest reiseekspertene sier:
    14. september 2016, kl. 09:35

    […] Selv om dette er en reiseguide til Malmø, er dette et godt poeng: Det er bare drøye 40 minutter med tog til København sentrum. Det betyr at du med letthet kan ta en dagstur dit. Det gjorde vi og det kostet ca 200 kroner for en voksen tur-retur-billett. Kult å kjøre over Broen med toget også! I København fikk vi testet ut det nye mini-Noma – 108. Det anbefales alle og du kan lese mer om det HER! […]

    Svar
  2. RESTAURANT BARR – En ny stjerne i København - Bortebest reiseekspertene sier:
    2. mars 2018, kl. 09:25

    […] langt i fra. Restaurant Barr åpnet sommeren 2017 i Nomas gamle lokaler. På lik linje med Restaurant 108, som ligger et steinkast unna i samme gate, er også dette et Noma-barn – et samarbeidsprosjekt […]

    Svar

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

IMG_1061













Jeg startet denne bloggen som et familieprosjekt, et kulinarisk eventyr og en dannelsesreise for meg selv, mannen min Per og sønnen vår Storm.. Les mer→

Stikkord

amerikansk anmeldelse asiatisk barnevennlig blogg burger cafe cocktail cocktails enkel enkel oppskrift familievennlig favoritt foodie grünerløkka guide hvor skal vi spise i dag kafe kokebok kortreist kylling København lunsj mat mathallen middag new york ny oppskrift oslo Per Bremer reise reisetips restaurant restauranttips sentrum sjokolade smakenavoslo spisested tips Tjodunn Dyrnes Ukategorisert ut i oslo økologisk øl

Kategori

Arkiv

Søk

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress