Smaken av Oslo

  • Ut i Oslo
    • Amerikansk
    • Asiatisk
    • Burger
    • Fransk
    • Italiensk
    • Meksikansk
    • Norsk
    • Peruansk
    • Spansk
    • Diverse
  • Oppskrifter
    • Brød ++
    • Cocktails
    • Desserter
    • Drikker
    • Kaker
    • Middag
    • Supper
  • Kokebøker
  • Nytt & nyttig
  • Reise
  • Om Oss
You are here: Home / Reise / Liten ferieguide til fine Fyn

Liten ferieguide til fine Fyn

6. mai 2016 by Tjodunn 2 Comments

Mitt fynske paradis - Skarø.

Mitt fynske paradis – Skarø.

 

Jeg er forelsket i Fyn! Og derfor måtte jeg bare skrive en liten ferieguide.

Vi tilbragte en magisk sommeruke på den lille øya Skarø i det sydfynske øhav i fjor og etter en pressetur med VisitDenmark til eventyrøya nå i mai er jeg nyforelsket igjen!

Nå er det ingen tvil om at vi i Smaken av Oslo digger Danmark – og flere av våre gode Danmarkstips kan du lese her. Og en fin liten ferieguide til billig, men god mat og cocktails i Århus har vi også laget.

For en matglad type som meg er Fyn himmelsk. Her er så mange ting å smake på – så mange spennende mennesker å snakke med som er opptatt av det de lager. Jeg kunne flyttet dit, som toppchef Bent Stiansen, uten problemer. Men foreløpig kan jeg bare drømme meg tilbake…

Her er 5 gode grunner til å dra til Fyn – så fort som mulig!

Dagens handlerunde - is fra Skarø, poteter fra bonden og et tefat fra bruktbutikken.

Dagens handlerunde – is fra Skarø, poteter fra bonden, sukker til jordbærene og et tefat fra bruktbutikken.

 

1. Is fra Skarø

Første gode grunn i min lille ferieguide er en smakfull en. Danmarks minste isfabrikk ligger på en bitte liten øy med 27 fastboende, nemlig Skarø. Her har ekteparet Britta Tarp og Martin Jørgensen laget is siden 2005. Historien startet da Martin kjøpte hus på øya uten å informere sin kone. Det tok tre år før hun flyttet ut til øya…

Britta er isdronningen, mens Martin jobber med bioforskning og har bidratt inn i isproduksjonen på denne måten. Isen fra Skarø er økologisk, basert på bjørkesaft og sukkertang og smaker himmelsk. Ved felles, utrettelig innsats og et meget godt produkt har den lille isfabrikken blitt en internasjonal suksess og leverer is til blant Singapore Airlines og danske Michelinrestauranter som Geranium.  Med alle slags smaker som Singapore Sling, lakris, stikkelsbær, jordbær, sjokolade, karamell er det nesten umulig å velge. Det utvikles stadig flere smaker, og ekteparet jobber også med is som skal serveres på sykehus til kreftpasienter.

Skarø er et paradis i seg selv – får du sjansen – så ta en tur! Ferjen går fra Svendborg og tar en halvtime. Ta en dagstur eller lei et hus eller slå opp telt og bli en stund. Det kan anbefales. Les mer om Is fra Skarø eller om selve Skarø.

 

Fantastisk fine Cafe Fleuri.

Fantastisk fine Cafe Fleuri.

2. Cafe Fleuri

Her skal jeg ikke si så mye – bare se på bildene… Og her er link til Cafe Fleuri i Odense – økologisk, stilfull oase. Med gårdshave!



 

3. Fargerike Riceteria

Et helt annet sted som også skal med Smaken av Oslos ferieguide er Riceteria. Om du liker farger – om du liker kjøkkeninteriørmerket Rice – om du liker fresh og funky mat – da må du innom Riceteria i Odense. Se Riceteria lookbook her.

Du blir glad bare av å gå inn dørene. De blide damene bak disken – fargene – de tusen smarte og søte og rare tingene. I love it.

En liten advarsel: Jeg skulle ikke kjøpe noe som helst, men måtte slepe på en stor bærepose byen rundt etter besøket. Det var rett og slett umulig å la være å shoppe….



 

 

4. Falsled

Hvite duker og fantastisk mat.

Hvite duker og fantastisk mat.

En sommer etter å ha vært på sommerhusferie i Danmark hadde vi booket inn hele den lille familien vår på Falsled Kro. Jeg hadde lest om den fantastiske maten og sett bilder herfra – og spart penger, for det er slett ikke billig – og bestilt en overnatting og full pakke med ettermiddagsmat ved ankomst, full middag og frokost dagen etter.

Vi ankom Falsled i vår ikke særlig stilige, men praktiske stasjonsvogn hvor badeleker og personlige effekter tøt ut hver gang vi åpnet en dør. På parkeringsplassen sto mange meget fancy biler, til og med et par med privatsjåfør. Hjertet sank litt i brystet, men vi mannet og kvinnet oss opp og gikk inn –  og fikk en mottagelse av betjeningen som om vi skulle hatt privatsjåfør vi også. For et sted!

Storm, som da var 5-6 år og ikke opptatt av fine dining, ble foret opp på røde pølser før middag og fikk med seg DS’en sin når vi skulle spise middag. Han forsvant under bordets fotside, hvite duker og Per og jeg nøt en fantastisk middag i eventyrlige omgivelser. Rommet vårt var nydelig med gamle detaljer og likevel oppusset med alle moderne bekvemmeligheter.

Etter en natt i «barnonens seng» gikk vi morgenfriske til frokost hvor det var så mange lekrerier at det var seriøst trist når vi ikke orket mer. Speileggene av vaktelegg snakker vi fortsatt om. Dette er ikke noe vi har råd til hver sommer, men vi skal tilbake. Nå er kroen ledet av dyktige Per Hallundbæk og det har ikke dempet lysten til å dra tilbake.

Les mer her: Falsled Kro.
NYIMG_2919

5. Egeskov Slott

For lenge, lenge siden var en liten pike med dansende musefletter på en magisk reise med sine foreldre til en eventyrlig øy. De hadde ikke mange penger, men en dag kom de til et slott…

Slik kunne det ha startet, om jeg var H. C. Andersen – danskenes største eksportvare gjennom tidene. Men siden jeg ikke er det – fortsetter jeg som vanlig. Introen er eventyrversjonen fra den første Danmarksferien jeg kan huske med mine relativt fattige lærerforeldre. Vi bodde i telt, jeg var seks år og Egeskov var mitt første slottsbesøk. Jeg var som forhekset!

Jeg var ikke noe prinsessebarn, men fløy høyt og lavt så sommerkjolen viftet og flettene pisket meg i ansiktet, klatret i trærne og dyppet tærne i vollgraven. For første gang var jeg tilbake på Egeskov slott igjen nå i mai – og jeg ble minst like begeistret. Egeskov har bevart magien.

Slottet er perfekt for store og små gjester med rene lekeparken for de minste, bil-, fly- og motorsykkemuseum for de motorglade og utstilling av kjoler for de med mer prinsesseinteresse. I tillegg kommer de fantastiske hagene, grevens egen kunstutstilling – slottet hvor du får komme inn og se fra loft til jaktrom – og i slottsshoppene kan du handle mange spennende produkter og effekter.

Min favoritt var butikken ved utgangen hvor du kunne handle med deg urter og planter. Neste gang skal jeg ha med meg bil og fylle bagasjerommet med kanel-basilikum, ørten forskjellige tomatplanter og chilivarianter som ville fått Chili-Klaus til å hikke!

Les mer om Egeskov slott og den lekne greven her!





 

 

Filed Under: Reise Tagged With: bjørkesaft, cafe, Cafe Fleuri, Danmark, Egeskov, Egeskov slott, Falsled, Falsled kro, ferie, ferieguide, ferieparadis, ferieråd, ferietips, foodie, forelsekt, Fyn, guide, guide til Fyn, inspirasjon, inspo, is, is fra Skarø, Odense, økologisk, øyhopping, øyhopping i fynshavet, Per Hallundbæk, råd, Rice, Riceteria, Skarø, slott, sukkertang, Svendborg, tips, VisitDenmark

« Biff med ramsløksmør og hasselbackpoteter
Ispinner til folket! »

Comments

  1. Terje Dyrnes says

    7. mai 2016 at 14:06

    Dette var som å oppdage Fyn på nytt. Vi må en tur dit. Spennende og inspirerende.

    Svar
    • Tjodunn says

      11. mai 2016 at 19:10

      Takk for hyggelig kommentar! 🙂

      Svar

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

IMG_1061













Jeg startet denne bloggen som et familieprosjekt, et kulinarisk eventyr og en dannelsesreise for meg selv, mannen min Per og sønnen vår Storm.. Les mer→

Stikkord

amerikansk anmeldelse asiatisk barnevennlig blogg burger cafe cocktail cocktails enkel enkel oppskrift familievennlig favoritt foodie grünerløkka guide hvor skal vi spise i dag kafe kokebok kortreist kylling København lunsj mat mathallen middag new york ny oppskrift oslo Per Bremer reise reisetips restaurant restauranttips sentrum sjokolade smakenavoslo spisested tips Tjodunn Dyrnes Ukategorisert ut i oslo økologisk øl

Kategori

Arkiv

Søk

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress