– Er du klar for å teste Eltefritt grytebrød?
Det er lenge siden familiens brødbaker Per har svingt seg med bakstetrauet, men nå er han klar for ny kokebok og nytt eltefritt grytebrød, og fordyper seg raskt i materien. Den forrige brødboken han testet var Menn som baker brød.
– Visste du at lette grytebrødtyper med hvetemel kan du steke i metallformer?
– Eller at du kan bruke keramikkformer og andre former?
Boken denne uken er Eltefritt grytebrød av Kirsten Skaarup.
– Kirsten Skaarup? Hvem er det? lurer Tjodunn, men Per finner ingen svar i boken. Skjemmes de over forfatteren? Ikke et bilde – ikke på baksiden eller i forordet. Heldigvis har man da Google.
Kirsten Skaarup har egen, fin blogg med masse digge og grønne oppskrifter, har hatt et liv i bokbransjen og gitt ut flere kokebøker og e-bøker.
Boken
Boken er gitt ut av Cappelen Damm. Den er på 120 sider og gir deg en grunnoppskrift og 46 forskjellige oppskrifter eltefrie grytebrød.
Bildene
Fotografiene i boken har Kirsten Skaarup selv tatt og de er mer informative enne kunsterniske. Her får du f.eks. bilder av hvordan brødet ser ut i ulike fasene og det kan absolutt være nyttig. En kjøkkenbenkbok og ikke coffee table-varianten.
Eltefrie oppskrifter
Oppskriftene er informative og pedagogisk lagt opp. Og eltefrie grytebrød er bare utrolig lettvint og smart. Men vi hadde et par ting vi lurte på: Når det står at du skal bruke en klinkekulestor bit fersk gjær – hvor mye tørrgjær er det? I grunnoppskriften står det at en ertestor bit tilsvarte en kvart teskje tørrgjær. Det hadde vært fint om vi hadde fått alternativ info om hvor mye tørrgjær det tilsvarte. Så vi drysset mer enn en kvart teskje, men mindre enn en hel…
Leseropplevelsen
Praktisk og nyttig bok. Ikke kose seg med-bok – og kanskje heller ikke de store overraskende brødtypene du får presentert. Men en grunnbok i eltefrie grytebrød.
Hva lagde vi?
Vi lagde Romans 5-kornbrød, en oppskrift Kirsten har fått av en god venn. Vi har en stor gryte – så vi doblet oppskriften. Vi forlenget steketiden med 5 minutter, men burde nok ha gitt det 5 minutter til.
Dommen over det eltefrie brødet vi lagde
Brødet er deilig og saftig med gode smaker av alle kornsortene.
Hvem passer Eltefritt grytebrød for?
Passer for deg som ikke har så mye erfaring med eltefrie grytebrød, men har lyst til å prøve denne typen bakst. Og som ikke like greit går på internett og finner oppskrifter der.
Ville vi kjøpt Eltefritt grytebrød?
Mnei. Vi ville nok heller ha funnet oppskrifter på nett. En favoritt er flinke Ina-Janine med bloggen Mat på bordet – hvor du finner over 80 varianter!
Her kommer oppskriften – men du bør heller ikke gå glipp av Mammas gode rundstykker!
- Til dette brødet bruker du en 2 liters gryte.
- 1 klinkekulestor bit fersk gjær (vi hadde bare tørrgjær og slumset oppi en god, halv teskje)
- 5 dl kaldt vann
- 2 ts salt
- 1 ts sukker (valgfritt)
- 75 g revet gulrot
- 2 ss olivenolje
- 75 g femkornsblanding
- 50 g knuste hvetekorn
- 25 g havregryn
- ca 525 g hvetemel
- Hell alle de tørre ingrediensene i en stor bolle – inkludert tørrgjæren. Rør sammen. Tilsett vann, olje og revet gulrot og rør godt.
- Dekk bollen med plastfilm og la stå i minst 12 timer i romtemperatur. Gjerne mer.
- Hell deigen på godt melet bakeflate og fold den fire-fem ganger fra hver side. Har deigen blitt alt for tynn – tilsett litt mer mel slik at du får brettet.
- Smør blandebollen med olje og legg deigen tilbake. La heve i ca 2 timer – gjerne mer.
- Sett ovnen på 250 grader og sett inn jerngryta. Når ovnen og gryta har nådd 250 grader, tar du ut gryta, drysser litt mel i bunnen av den og heller i deigen. Sett på lokket og plasser gryta tilbake i ovnen. Stek brødet i 30 minutter på 250 grader.
- Fjern lokket og skru ned varmen til 225 grader og la brødet steke ferdig i omtrent 20 minutter til.
Legg igjen en kommentar