Det er ingen hemmelighet at vi spiser mye is hjemme hos Smaken av Oslo for tida – men du visste kanskje ikke at det var Mojito på pinne? På kjøkkenet eksperimenteres det med smaker og konsistenser. Vi har oppdaget at pinneis har noe felles med champagne – og det er at det finnes ikke den tid på døgnet det ikke passer å nyte den.
Frokost-isen med granola var den første ispinnen vi forelsket oss i – og den enkle og digge oppskriften på verdens beste granola-is finner du HER! Ellers kan du følge krumspringene på Instagram – @daily_popsicle.
Under årets påskeferie i København ble det selvfølgelig en tur i bokhandel med besøk i kokebokavdelingen. Påskefangsten ble kokeboken «50 hjemmelavede ispinde» av Cesar og Nadia Roden.
Tante Nadias ispinnefasinasjon startet i 2009 i Woodstock hvor hun så et fotografi av en ispinne med et frossent blad inni. Hjemme i New York begynte hun å eksperimentere med smaker og ideer til utseende. Mens den toårige datteren Lilly sov, tryllet moren frem de deiligste ispinner på det bittelille kjøkkenet i Soho-leiligheten. Hun investerte i en salgsvogn og kalte butikken Lilly Lolly’s Ice Kitchen, etter datteren.
Det var ingen umiddelbar suksess og problemene stod i kø for ispinne-gründeren, men etter at nevøen Cesar kom på besøk fra London og hjalp henne – ble det fart i is-salget. Køen foran den lille isboden økte daglig – og snart kunne tante og nevø være enige om at dette var en suksess.
Når turistvisumet går ut drar nevøen tilbake til London med iskalde planer om å starte opp sitt eget. Tante Nadia vil heller bruke tiden på datteren Lily og andre prosjekter – og dermed flytter hele isbusinessen til London hvor Cesar starter sitt eget Ice Kitchen. Perfekt timing – for street fodd-bølgen skyller over den britiske hovedstaden. Isene hans kan du i dag finne flere steder i London.
Boken
«50 hjemmelavede ispinde» er skrevet av Nadia og Cesar Rodin – og så vidt jeg har sett ikke oversatt til norsk. Men du kan kjøpe den hos norske nettbutikker – da heter boka «Ice pops!» og koster 169 kroner.
Bildene
Bildene er enkle – du får se ispinnene! Ingen fancy styling – eller mer korrekt – ingen styling – kun ispinner. Det er også brukt enkle strek-illustrasjoner som kompletterer fint. Men dette er ikke en bok for utrolige illustrasjonsopplevelser – mer en nøktern «What you see – is what you get».
Ispinne oppskriftene
De 50 ppskriftene er pedagogisk godt forklart. Vi syntes det var enkelt å følge dem og forstå hva vi skulle gjøre. Her er både saftis, fløteis og cocktail-iser
Leseropplevelsen
Her får du både historien bak boken og suksessen i tillegg til deilige oppskrifter. Du får lære enkelt om utstyr, teknikker og hva som skjer når du fryser ned ispinnene – slik at du lettere kan forstå hvilke ispinner som blir gode og hvorfor. Boken er en fin blanding av nyttig informasjon og hyggelig lesning.
Hva lagde vi?
Vi lagde Mojito ispinner. Du kan lage med eller uten alkohol. Perfekte og freshe uansett hvilken versjon av Mojito ispinnene du velger.
Dommen over Mojito ispinnene
Enkelt å lage – deilig og intens mynte- og limesmak. Smaker som en fresh Mojito på en sommerdag med masse is i glasset!
Hvem passer ispinneboken for?
Alle som liker is – og hvem gjør ikke det! Her får du inspirasjon til nye og spennende iser.
Ville vi kjøpt 50 hjemmelagde ispinner?
Gjett da!!!! Selvfølgelig – hvem trenger ikke en ispinnebok?
- 500 ml vann
- 155 g sukker
- 40 friske mynteblader
- 200 ml friskpresset limesaft (5-6 hele lime)
- 10 tynne limeskiver til å pynte med i isformene
- OBS – vil du ha poptails kan du ta i 4 store ss med hvit rom
- Isformer
- Kok opp vann og sukker i en liten gryte. Ta gryten av varmen og tilsett 20 mynteblader. Sett lokk på gryten og sett den kaldt – over natten om du har tid. Da får du mest intens smak!
- Dagen etter heller du myntesirupen gjennom en fin sil og presser saften godt ut av myntebladene. Hakk 10 av de siste myntebladene fint opp og hell dem i sirupen sammen med limejuicen – og om du vil lage alkoholversjonen – rom! Rør godt og smak. Det skal smake skarpt av lime og mynte!
- Putt en tynn limeskive og et mynteblad i hver isform. Hell forsiktig over Mojitoblandingen – og ikke flyll helt opp til kanten – isen skal ha plass til å ekspandere når den fryser.
- Nå er det bare å vente….
- Oppskriften er nok til 8-10 ispinner – og jeg har en form som bare er til 6 ispinner. Overskuddet av Mojitomiks oppbevarer jeg i kjøleskapet og fryser kjapt ned nye ispinner når de første er spist opp. 🙂
Tjodunn, når jeg innimellom får med meg dine innlegg så innser jeg at du lager jo så supre innlegg med gode fotos! Det er dyktig gjort.
Tusen takk, Kim!
Det betyr enormt mye med et kompliment fra en så dyktig fotograf.
Hilsen Tjodunn