En pær(e)fekt pai for kjølige dager!
Jeg elsker å lese kokebøker, matblader og blogger! Side opp og side ned med lekre bilder og oppskrifter. Aller best liker jeg oppskrifter som jeg tenker er enkle å få til, men som ser imponerende ut likevel.
Nå sist koste jeg meg med Maison Mat & Vin, som ofte har oppskrifter som jeg får lyst til å teste ut. Er kanskje ikke helt objektiv, siden jeg jobber for akkurat dette lekre matmagasinet, men av alle matbladene jeg har hjemme er det oftest oppskriften fra Maison M&V som blir materialisert på kjøkkenet. Denne gangen en enkel, men deilig pærepai. Pærene er fantastiske nå – men sørg for at du bruker noen som er godt modne – det gjør stor forskjell i oppskriften!
Jeg er ikke verdens beste baker og liker oftest å lage middagsretter i stedet. Da kan jeg nemlig smake og teste meg frem – mens med en kake vet du ikke om den er bra før etterpå. Nervepirrende. Men – siden jeg ikke er lettskremt – tester jeg nesten alltid ut nye oppskrifter når vi skal ha gjester – så må de være prøvekaniner, på godt og vondt. Gjestene blir da med på å feire suksessene – og sørge over nederlagene.

I går ga nye middagsgjester meg anledningen til å prøve pærepaien fra Maison Mat & Vins siste nummer. Det ble så vellykket at jeg laget den på nytt i dag til dagens gjester. Dobbel suksess på en helg. Og – den var knallenkel og kjapp å lage.
Den eneste ulempen er at jeg nå har utrolig mye eggehviter til overs – så jeg må nok lage flødeboller igjen snart…
Pærepai – en silkemyk dessertsuksess
Recipe Type: Dessert
Author:
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 8 personer
Ingredients
- 3 dl hvetemel
- 1 dl sukker
- 1 ts bakepulver
- 175 g smeltet smør
- 4 godt modne pærer
- 2 dl creme fraiche
- 4 eggeplommer
- 3 ss sukker
- 1 ts vaniljepulver
- litt sitronsaft
Instructions
- Sett ovnen på 200 grader
- Bland godt sammen mel, sukker og bakepulver. Smelt smøret og hell det i det tørre, mens du rører deigen kjapt sammen.
- Trykk ut den fuktige deigen i en form med avtagbar bunn. (Du kan også bruke en vanlig, rundt kakeform) Skrell og del opp pærene – du velger selv hvor store biter du skal bruke, men det ser stilig ut med halve pærer, syens jeg. Drypp litt sitron over pærene, så de ikke blir brune, og legg pærene i formen.
- Rør sammen eggeplommene, creme fraiche, sukker og vaniljepulver (du kan bruke vaniljesukker om du heller vil det) og hell blandingen over og mellom pærene.
- Sett paien i ovnen og stek i 25-30 minutter.
- Server lunken med litt vaniljeis eller en annen isfavoritt.
Denne paien er rett og slett nydelig! Har laget den ved et par anledninger, og fått masse skryt for den. Ikke er den vanskelig å få til heller. Kan lages på hyttetur uten miksmaster, foodprosessor eller annet spesielt kjøkkenutstyr tilgjengelig. Jeg rørte sammen alt med gaffel og skje.
Vil tro at den kan lages med annen frukt og bær også, siden den takler pærer som gir mye saft.
Tusen takk for en super oppskrift! Den er nå sirlig nedskrevet blant mine favorittoppskrifter.
Hilsen Elin
Helt enig! Jeg elsker også denne fordi den er nydelig på smak og enkel å lage. Så gøy du har fått skryt av den. Det er stas når man har laget noe som andre setter pris på! Jeg tror du har rett i at denne kan lages med andre frukter eller bær. Gi meg gjerne beskjed om du tester det ut! Takk for kommentaren. Hilsen Tjodunn
Kan man bytte creme fraiche ut med fløte?
Det vil jeg tro du kan, men konsistensen blir nok annerledes. 🙂