Bok nummer 2 i vår nye serie «Smaken av Oslo tester 52 kokebøker på 52 uker» er Lise Finckenhagens bok Pannekaker som kom ut på senhøsten i fjor. (Forrige ukes kokeboktest kan du lese HER!)
Finnes det noen i hele verden som ikke liker pannekaker? Det må i så tilfelle være en sjelden art. Og hjemme hos oss elsker vi pannekaker – og da snakker vi om Pers pannekaker – som er verdens beste. Selv vant jeg overraskende Tines konkurranse om å lage den kuleste pannekakekunsten med pannekaketoget mitt – og tittulerer meg selvfølgelig som pannekakedronninga – sånn i all beskjedenhet her hjemme.
Vi digger salte eller søte, tynne, tykke, til frokost eller middag, dessert eller kveldsmat, i matpakka… Ja, alt er mulig med pannekaker. Det var nok det Lise Finckenhagen også tenkte da hun bestemte seg for crowd pleaseren pannekaker til sitt nyeste bokprosjekt. Lise, aka Kokke-Lise fra Frokost TV, trenger nesten ikke noen nærmere presentasjon, men likevel: Hun er blant annet kjent som kokk, dessertsjef på Bagatelle under Hellstrøm, Bama-dama, kokebokforfatter, TV-tryne, Årets unge kokk 1998, og mye mer. Bøkene hennes avslører en søt tann med blant annet boken Slikkepott! Andre bøker er: Fredag hele uka, To kokker på hjemmebane, Nam!, Kokke-Lise – 101 favoritter fra Frokost-TV – og nå altså Pannekaker. Boka konkurrerte helt i toppen i konkurransen «Årets kokebok 2015» som ble arrangert av Aperitif og Norli. Følg Lise på Instagram for mer inspirasjon!
Boka:
Det er 5 grunnoppskrifter og 61 matretter med pannekaka som selve stjerna i showet! Litt flere søte enn salte – og det passet bra for oss. De presenteres hulter til bulter, og det kan man enten like – eller bli litt irritert over, men i innholdsfortegnelsen er de skilt i søte og salte – så der kan du enkelt finne frem.
Bildene:
Her er det mye fine bilder, enkel, men virkningsfull styling og nesten ikke noen stemningsbilder. Her er det hardcore mat – rett på fra fotograf Sara Johannessen. Vi liker at vi kan se rettene godt – at vi kommer tett på. Basert på bildeopplevelsen får vi lyst til å lage nesten samtlige oppskrifter.
Oppskriftene:
Her hadde vi problemer med å bli enige om hvilke pannekaker vi skulle lage. Og det er neppe siste gang vi lager mat fra boka. Oppskriftene er enkle. Lise er en flink pedagog og jeg får svar på det jeg lurer på. Nå er det jo ikke akkurat kjernefysikk å lage pannekaker – så de fleste av disse oppskriftene er noe alle vil lykkes med. Men noen oppskrifter er mer kompliserte – som for eksempel Puffet Tacos.
Jeg liker godt at forfatteren gir oss alternativer – som «2 dl kesam naturell – eller yoghurt naturell» eller «3 dl sammalt hvtete eller annet grovt mel». Det gir meg,, som matlager, flere muligheter til å bruke ting jeg allerede har i skapet. Ikke alle vet hva vi kan bytte ut og erstatte med – så dette er topp! Jeg liker også de små tipsene.
Og at jeg kan invitere broren min, som har eggeallergi, på pannekakemiddag! Her får jeg nemlig også oppskrift uten egg, melk og gluten!
Leseopplevelsen:
Du blir lett sittende lenger med denne boka i fanget enn du egentlig hadde tenkt. Her får du lyst til å lage den ene etter den andre oppskriften. Både oppskrifter og bilder er fristende – og det ser så enkelt ut at jeg tenker det er bare å kaste seg i det.
Hva lagde vi:
Her var det mange og lange diskusjoner. Tjodunn var gira på Graceland med hjerteinfarktdoser av fett med bananer, bacon, peanøttsmør og lønnesirup… Sukk. Per falt for de mer elegante pannekakene med sitron og valmuefrø, mens Storm ønsket seg enkelt og greit bananpannekaker. Selv om de salte oppskriftene så deilige ut med ølpannekaker med chorizo, puffet tacos og myke vårruller – var det altså de søte vi falt mest for. Etter et lite familieråd ble vi enige om «Grove bananpannekaker» på side 37. Da ble det litt sunt – og likevel søtt og godt.
Dommen over maten:
Pannekakene var kjempeenkle å lage og de var gode. En bonus var at de også ble veldig mettende – så vi koste oss med både pannekaker til frokost og i kalde i matboksen. Vi hadde verken sammal hvete eller kesam. Det grove melet vi hadde hjemme var grovt rugmel – så da ble det det sammen med yoghurt naturell. Pannekakene var best varme, men gikk også ned på høykant i kald versjon med et lite dryss av sukker og kanel på, noe en fornøyd Storm kaller «Mitt Vestlandslefsetriks».
Ville vi kjøpt boka?
Her ble det et nytt ja! Boka er nå full av gule lapper på oppskriftene vi skal teste neste gang.
Pannekaker av Lise Finckenhagen
Cappelen Damm
Pris – fra 306 til 349
- 3 egg
- 3 dl lettmelk
- 1-2 modne bananer
- 2 dl kesam naturell eller yoghurt naturell
- 3 dl sammalt hvete eller annet grovt mel
- 1 dl havregryn
- 2 ss sukker, kan sløyfes
- smør eller litt nøytral olje til steking
- Visp sammen egg, melk og kesam i en bolle.
- Mos banan med en gaffel. Rør mel, havregryn, sukker og moset banan inn i eggeblandingen og visp godt til røren blir jevn og klumpfri. La røren stå i ca. 30 minutter før steking.
- Stek fine og gylne pannekaker over middels høy varme i en liten stekepanne. Topp pannekakene med bananskiver og blåbær eller annen frukt og bær.
Du kan følge oss på facebook, insta, snap og twitter!
[…] Sjekk også vår anmeldelse av Kjøttfri mandag og Pannekaker […]