Jeg har lært å bake julens vakreste kaker i Sverige! Rosettbakkels eller struvor, etter Charlotte sin farmors oppskrift. Den har jeg fått lov til å dele med deg, men først må jeg fortelle at turen ble gjennomført i samarbeid med Visit Sweden.
Cafe Flora i Ljungskile er en matdestinasjon, en liten kake-himmel, en kafe-oase som det valfartes til.
Selv har jeg bare kjørt rett forbi – uten å ane hvilke herligheter jeg har gått glipp av på E6 fra Oslo til Gøteborg. (Er du sugen på noen gode shopping-, spise- og sove-tips i Gøteborg – så kan du sjekke vår Gøteborg-guide HER!)
Men nå sier jeg det klart og tydelig – det blir aldri, ALDRI mer pølse på Shell på den strekningen. Fra nå av blir det deilig mat i magen, økologisk og rettferdig kaffe i koppen og fred i sjelen – før vi drar videre. Når det blir varmere i været skal vi også teste den utrolig flotte uteserveringen.
Struvor eller rosettbakkels?
Men i dag har jeg kommet for å lære litt om svensk julebakst. Charlotte Berg, som eier og driver Cafe Flora, holder ikke vanligvis bakekurs, men har gjort et unntak for meg. Men hun kommer til å starte opp bakekurs for større barn og unge, så følg med på Facebook-sidene hennes.
– Jeg tenkte vi skulle lage vørterbrød og struvor, sier hun, etter at dagens lunsj er fortært: Knallgod pizza med kikertbunn!
Struvor? Jeg ser ut som et spørsmålstegn. Aldri hørt om det. Etter litt intens googling viser det seg at det også er norsk julebakst – rosettbakkels. Jeg har aldri smakt eller sett det heller, så dette er nytt og spennende.
Farmors struvor
Du trenger bare 3 ingredienser for å lage rosettbakkels eller struvor: Mel, vann og egg. I tillegg må du ha et rosettbakkels-jern (fåes i butikker som selger kjøkkenutstyr) og kokosfett for å fritere kakene. Det er da utrolig enkelt?
At de blir usannsynlig vakre, gode – sånn nesten helt av seg selv er intet mindre enn et mirakel.
Oppskriften har Charlotte fått av sin farmor. Hun har valgt å dele den med meg og dere – så her får du den som en førjulspresang.
- 1,5 dl hvetemel
- 1,5 dl vann
- 2 egg
- 0,5 kg kokosfett til fritering
- Strøsukker
- Rør sammen ingrediensene til en jevn røre og hell blandingen i en smal skål som passer struvjernet (rosettbakkels-jernet).
- Ha kokosfettet i en liten gryte og smelt dette. Friteringstemperaturen er 175-200 grader. Sjekk med et steketermometer eller ha i en brødbit som raskt skal bli gyllen når temperaturen er riktig.
- Varm jernet i kokosfettet og dypp det deretter i røren, men OBS – pass på at blandingen ikke kommer over kanten av jernet. (Da får du nemlig ikke kakene av igjen!)
- Ha jernet tilbake i gryten og friter til kaken har en lys gyllen farge, tar ca 1-2 minutter.
- Løsne kaken forsiktig fra jernet med en gaffel og la den renne av seg på et husholdningspapir.
- Dypp i sukker.
Vi bakte også deilig svensk vørterbrød, men jeg kommer tilbake til den oppskriften senere.
Hjem til Cafe Flora HER!
Legg igjen en kommentar