Sjokoladekake! What’s not to love? Det er noe dypt tilfredsstillende med en sjokoladekake.
Jeg har vært forelsket i akkurat denne kaken siden første gang jeg så den!
Hvor lenge siden er det?
Kanskje et år eller mer. Jeg husker jeg kom over den i et glossy, utenlandsk matmagasin. Bildet av den lekre sjokoladekaken der de salte pretzlene lager lekkert mønster på toppen. Tankene mine gikk i spinn. Salt, søtt, crunchy, fuktig, rik sjokoladesmak…
Jeg svelget. Jeg sverget – på at denne kaken skal jeg lage!
Verdens beste sjokoladekake
Nå er jeg ingen stor baker – enten det dreier seg om uansett hva slags kaker vi snakker om. Jeg liker best å lage ting med enkle oppskrifter. Som er lette å få til – men som likevel smaker magisk og høster beundring! Der har du meg.
En kake jeg tidligere har høstet stor suksess med er Verdens beste sjokoladekake fra en av Københavns mest spennende restauranter, Stedsans. Det er altså ikke jeg som har døpt kaken verdens beste, men Mette, som driver restauranten.
Sjokoladekakeoppskriften til denne pretzelkaken ligner – så jeg tenkte det måtte være mulig å få til. En kort og enkel oppskrift med få ingredienser. Men når det er sagt – jeg hadde mine store tvil underveis!!!
Ikke såååå lett
Her er et par ting jeg slet med:
Jeg er av dem som synes det er vanskelig å få til en perfekt marengs – og denne skulle være tykk og glinsende. Ble den det? Njaaaa… Usikker!
Når eggeplommene og saltet ble blandet i sjokolademiksen ble hele greia veldig snodig. Men jeg rørte og rørte.
Så skulle marengsen vendes inn – og det er alltid noe jeg synes er vanskelig å få dreisen på, så jeg rørte kanskje litt for mye og mistet luft.
Men sjokoladekake ble det!
Ble det en superdeilig kake likevel? Jepp, det gjorde det. (Takk til min australske venninne Donna Hay for inspirerende oppskrift!)
Skulle jeg vente til i morgen med å smake på den? Jepp.
Gikk det?
Nope… Ble nedstemt av resten av familien som forlangte å få sjokoladekake – og elsket den!
Bør kanskje nevne at den ikke inneholder mel – og derfor er glutenfri. Og at kaken nok er en mer konfektkake enn en vanlig sjokoladekake-kake.
Så til oppskriften!
- 450 gram sjokolade (mørk i originaloppskriften – vi brukte melkesjokolade)
- 115 gram smør (usaltet sier originalen – vi brukte med salt)
- 4 egg – skilt
- 55 gram finkornet sukker
- 1 ts flaksalt
- Pretzler til pynt
- Sett ovnen på 160 grader og smør en rund kakeform – ca 20 cm i diameter. Kle den så med bakepapir.
- Hakk sjokolade og smør og smelt forsiktig over vannbad.
- Skill eggene.
- Når sjokoladen og smøret har smeltet – ta blandingen bort fra varmen.
- Visp eggehvitene til de former myke topper. Ha så i sukkeret litt og litt til du får en fast og glossy marengs.
- Tilsett eggeplommene og saltet i sjokoladeblandingen og bland godt. (Det så helt merkelig ut, men jeg bare fortsatte – med hjertet i halsen)
- Så skal du folde inn marengsen – i tre omganger – for å beholde mest mulig luft i røra.
- Når det hele er blandet sammen heller du sjokoladeblandingen i kakeformen og pynter med pretzlene.
- Sett kaken i ovnen i 25 minutter – eller til den er stekt langs kanten og midten av kake så vidt har satt seg.
- Når sjokoladekaken har blitt kaldere bør den få noen timer i kjøleskapet. På dem måten får den en perfekt konsistens.
- Kaken bør tas ut av kjøleskapet en halvtime-time før du skal servere den. Og – om du klarer å la den stå i fred – så blir den bare bedre og bedre de neste dagene.
Sjokoladekake midt i veka………….pytt, pytt…..