– Jeg vil lage vårruller!!! Jeg elsker vårruller!
Storm (10) har blitt en skikkelig restaurantløve etter over et år på farten blant Oslos spisesteder på bloggen vår, Smaken av Oslo. Han smaker gjerne på både reinsdyrhjerter og skatevinger. men på kjøkkenet hjemme har han ikke vært like ivrig. På skolen i «Mat og helse»-timene har han fått utfolde seg med stor glede, men i heimen har det altså ikke gått like radig.
Her må vi vel beskjemmet innrømme at mesteparten av ansvaret ligger hos de voksne som ikke har pushet tilstrekkelig. Vi har ofte hatt Storm med når vi lager mat, men å tilrettelegge for egen kokkelering har vi vært mindre flinke til.
– Og smoothie!
Foranledningen til denne matlagingsiveren kom fra en telefonsamtale. Oda fra MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt, lurte på om ikke Smaken av Oslo hadde lyst til å teste deres nye nettsted for barn MatStart på matstart.no og gi en tilbakemelding om hva vi syntes. Etter et lite familieråd var vi alle enige om at det var en strålende idé. Storm kastet seg over sin nye pc og formelig siklet i tastaturet over alt han ville lage.
– Eh, forsøker jeg. – Vårruller… Se, det er tre kokkeluer på oppskriften og det betyr vanskelig. Kanskje vi skulle prøve et par enklere retter?
Men guttungen er ikke til å rikke. Og selv om jeg alltid har ment at det er de voksne som er sjefene i familien – er det ikke alltid like enkelt i praksis! Så vi blir enige om at Storm skal lage både vårruller og smoothie. Fornøyd med beslutningen forsvinner han ut til kompisene.
De voksne tar seg en runde i butikken for å skaffe ingrediensene. Filodeig til vårrullene blir et problem!
Det er langt fra alle butikker som har filodeig. Jeg har lest på nett at den skal finnes i enkelte butikker i kjøledisken sammen med ferdig paideig og pizzadeig, men det har jeg aldri sett. Tidligere har jeg funnet den i frysedisken, men denne gangen blir jeg kjørende fra butikk til butikk før jeg endelig finner en frossen pakke.
Vi har bestemt at søndagen er en fin matlagingsdag. Da har vi tid og det er ikke noe stress. Som sagt – så gjort. Storm er klar og gleder seg til å sette i gang. Pc’n får plass på kjøkkenbordet og vi er klare til innsats!
Har vi alle ingrediensene MatStart sier at vi trenger?
Jepp. Storm finner frem matvarene en etter en og legger dem klare på benken. Så er det utstyrets tur. Han måler og veier, konfererer med matstart.no og går videre trinn for trinn. Rasping og kutting går unna og det samme gjør stekingen. Så er det filodeigens tur – vår Nemesis!
Den tidligere frosne deigen har tint i foreskrevne 3 timer på benken, men Storm klarer ikke få de supertynne deigflakene fra hverandre og vi nærmer oss seriøst melt down.
– Det går ikke!!!
Etter flere tapre forsøk må det voksenhjelp til. Det er heller ikke så enkelt for voksne kokkekløner heller. Etter flere mislykkede angrep og filo-filler som må kastes til side lykkes det endelig å få løs store nok filoflak. Yesssss.
Men nå er det brettingen av den flortynne deigen som bringer sjefs-chef’en til bristepunktet. Det blir hull i deigen og den setter seg fast i underlaget og alt, og da mener jeg ALT er håpløst!
Vi tar en time out for å hente oss inn igjen og må snakke om tålmodighet, at man sjelden er verdensmester på første forsøk og, som morfar alltid sier: Det viktigste er å beholde det gode humøret. Så prøver vi igjen og litt etter litt blir det swung på vårrullene og masterchef’en får smilet tilbake.
Innsatsen resulterte i to brett med flotte vårruller som skulle være nok til fem personer. Men vi hviler ikke på laurbærene denne søndagen og setter i gang med smoothien. Det har nemlig dukket opp to kompiser i hagen og mens juniorkokken svetter på kjøkkenet – hopper de to andre lystig utenfor vinduet.
– Heldigvis har smoothien bare en kokkelue, sier Storm fornøyd mens han fyller blenderen med ingrediensene. – Og det står at det bare tar ti minutter!
Og det gjør det. Etter ti minutter kan han stolt invitere Alfred og Bastian på smoothie og hjemmelagde vårruller – og gjett om det smakte!
Storms vurdering av matstart.no:
Jeg synes det var godt forklart, slik at det ble enkelt å lage maten. Det gjorde det også morsomt å lage. Vårrullene var skikkelig gode og det var smoothien også. Den likte kompisene mine også!
Jeg likte godt at andre hadde sagt hva de syntes om oppskriftene. Da får man vite om det er en god oppskrift og om de andre har likt maten. Greit å vite før man skal lage noe.
Jeg kommer nok til å lage flere ting fra Matstart.no . Jeg vil prøve grove vafler, for da kan jeg ha med meg vafler på skolen! Og så vil jeg prøve omelett og søte arme riddere. Nam!
Mammas vurdering av matstart.no:
Oppskriftene er pedagogisk bygd opp med gode oversikter over ingredienser og utstyr du trenger og som skal finnes frem før du setter i gang. Så følger utførlig trinn for trinn-beskrivelse, som jeg i starten kanskje tenkte ble litt for omstendelige, men som viste seg å være helt perfekt for vår juniorchef. Her er det påminnelse om håndvask og «har du husket å skru av ovnen». Veldig bra. Det er også befriende å være inne på en side som ikke har reklame som forstyrrer.
Jeg tror uansett alder på barnet ditt at du som voksen bør være med i starten. Men det er viktig å la junior være klar over at dette er hans eller hennes prosjekt og at du bare hjelper om det blir nødvendig.
MatStart er en fin introduksjon for barn til matglede og mestringsfølelse, synes jeg. Det eneste jeg savner er at alt er pedagogisk helt frem til maten er ferdig – men ikke et ord om at man må huske å rydde på kjøkkenet… 🙂
For et fint initiativ! Og så flink Storm er!
Så hyggeligæ! Tusen takk for sønneskryt. Han trenger nok å trene mer. 🙂